Ликовна уметност

Проектот „Континуум“ на Игор Јосифов претставува збирка на неговото десетгодишно уметничко творештво, кој во континуитет продолжува да се прикажува во различни простори и постојано се надополнува со нови дела. Сите љубители на уметноста во Тетово ќе може да ја погледнат изложбата до 21 јануари 2017 година.

19 Јануари 2017 - 22:00

„Нашата Фукушима“ е интернационалната групна изложба, дел од проектот „Гоњоши Арт Проект Интернејшнал“, која на 20 јануари 2017, со почеток во 19 часот, ќе биде отворена во Домот на културата „Иван Мазов-Климе“ во Кавадарци, а ќе трае до 30 јануари.

19 Јануари 2017 - 11:41

Изложбата „Quo vadis, брат Икар?“ на проф. м-р Ладислав Цветковски, која на 7 декември 2016 година беше отворена во Галерија „РРРудолф“ во Марибор, Словенија, ќе биде затворена на 10 јануари 2017 (вторник), во 18 часот, со говори за искуствата од изложбата на д-р Андреј Скрбинек и на Бојана Кос Грабар, како и со читање афоризми.

10 Јануари 2017 - 10:20

Ликовниот уметник и скулптор Томе Аџиевски со проектот „Red Carnival“ ќе ја претставува Република Македонија на 57. Венециско биенале на уметноста од 13 мај до 26 ноември 2017. Проектот е поднесен од Дирекцијата за култура и уметност од Скопје, куратор е Бранислав Саркањац, а е избран едногласно од стручната комисија Викторија Васева-Димеска, Станко Павлески и Жанета Вангели, од седум пристигнати апликации на конкурсот на Министерството за култура.

30 Декември 2016 - 12:32

Во објектот Чифте амам при Националната галерија на Македонија, на 29 декември (четврток), во 12 часот, ќе биде отворена изложбата „Апстракцијата во современото македонско сликарство и скулптура“. Автор на изложбата е Златко Теодосиевски.

28 Декември 2016 - 16:38

Друштвото на ликовни уметници на Македонија (ДЛУМ) во соработка со Културно-информативниот центар (КИЦ) од Скопје, ја организираше традиционалната изложба „Мал формат“, која е поставена во галерискиот простор на КИЦ во Скопје. На изложбата се претставени повеќе од 50 автори – членови на ДЛУМ од цела Македонија.

26 Декември 2016 - 14:23

Музејот на современата уметност во Скопје на 24 декември (сабота) 2016 година, со почеток во 12 часот, организира пладневно матине на кое главен настан ќе биде отворањето на галеријата на катот со новата поставка „Кон новите пунктови“.

23 Декември 2016 - 17:21

Во Националната галерија на Македонија, објект Даут-пашин амам, на 23 декември 2016 година (петок), во 19 часот, ќе биде отворена ретроспективната изложба „Вангел Наумовски“. На изложбата ќе бидат изложени речиси 90 дела од сите творечки фази на Вангел Наумовски, од кои најголем дел се сопственост на семејството Наумовски од Охрид, а дел за првпат се презентираат во изложбен простор.

23 Декември 2016 - 12:10

Ликовните автори Ангел Миов, Борче Богоевски и Гоце Јанкуловски на 22 декември во галеријата „Флукс“, во 20 часот, ќе се претстават со заедничка изложба на која ќе ги претстават своите најнови дела.

22 Декември 2016 - 17:41

Централниот настан, изложба и доделување на награди и признанија на „Остен - Биенале на цртеж Скопје 2016“ ќе се одржи на 22 декември 2016 во Чифте амам, со почеток во 20 часот. На настанот ќе присуствуваат дел од наградените уметници (Јапонија, Франција, Израел, Литванија, Грција и Србија), а ќе бидат изложени дела на 270 автори, кои беа селектирани од интернационалното жири и се најдоа во каталогот, чија што промоција ќе ја круниса вечерта.

22 Декември 2016 - 14:50

Во ликовниот салон на НУЦК „Марко Цепенков“ во Прилеп поставена е традиционалната изложба „Уметниците во чест на Св. Никола“, како дел од одбележувањето на празникот Св. Никола. На изложбата се презентирани 30 икони од двајца уметници – Билјана Бинчев од Прилеп и Ванчо Димоски од Охрид, со што уметниците ја пренесуваат македонската традиција за иконопис.

19 Декември 2016 - 13:57

Со Лазе Трипков се познаваме и соработуваме десетина години наназад. Најчесто комуникацијата се одвиваше во однос на активностите со графичкиот дизајн и реализацијата на „Скопје постер“. Од почетокот на оваа година, откако стана директор на Музејот на современата уметност во Скопје, нашата комуникација фати нов правец.

16 Декември 2016 - 16:54

Завршните настани на официјалната програма на „Остен“ – Биенале на цртеж Скопје 2016 се одвиваат од 15 до 23 декември 2016. Централниот настан ќе се одржи на 22 декември, во Националната галерија – Чифте амам, во 20 часот, каде ќе се одржи голема изложба со дела од над 250 меѓународни уметници, доделување награди на уметниците кои ќе бидат присутни на настанот, а ќе биде промовиран и каталогот на „Остен“ - Биенале на цртеж Скопје 2016.

16 Декември 2016 - 14:58

Во Музејот на град Скопје на 15 декември, во 19.30 часот, ќе биде отворена третата триенална изложба на Графичката работилница „Софија“ Богданци. На отворањето ќе говорат истакнатиот македонски графичар, професорот Костадин Танчев - Динка, кој воедно е и претседател на Советот на графичката работилница, и новинарот и филмски критичар, Евгенија Теодосиевска.

15 Декември 2016 - 10:16

По учеството и перформансот на Недела на дизајнот во Скопје (Skopje Design Week), а пред претставувањето во Чикаго, САД, мултимедијалниот уметник Игор Јосифов во Скопје ќе ја постави својата самостојна изложба со наслов „Континуум“ (Continuum), која ќе биде отворена на 14 декември во Младинскиот културен центар, со почеток во 20 часот.

13 Декември 2016 - 10:50

Социјалните медиуми се алатка која овозможува двонасочна комуникација. Тоа е нивната предност,

повеќе

Според моето мислење, нестабилноста ќе биде многу веројатна во Македонија ако Никола Груевски успее да ја поврати моќта, вели Дејвид Б. Канин, бивш разузнавачки аналитичар на ЦИА.

повеќе

Со секој изминат ден Македонија има сè помал број жители: и апсолутно (службената статистика тоа не го покажува) и релативно, во однос на светската популација, што воопшто не може да се сокрие. 

повеќе