Свечено одбележана 75 годишнината на Друштвото на писателите на Македонија

Со поетско музичка вечер што се одржа во рамки на манифестацијата „Гевгелиско културно лето", на платото пред библиотеката во Гевгелија свечено се одбележа јубилејната 75 годишнина на Друштвото на писателите на Македонија.

На присутните им се обрати директорот на градската библиотека „Гоце Делчев" од Гевгелија,книжевник Стефан Марковски, кој говореше за предизвиците со кои се соочува ДПМ, за значењето на литературното творештво во современи услови и за борбата за освојување поголема читателска публика.

На прославата на јубилејот на ДПМ, со поетско читање со свои творби пред гевгеличани се претставија Снежана Стојкоска, Диме Ратајкоски, Југослав Петровски, Гордана Стојкока ,Александар Прокопиев и уште десетина членови на друштвото, во кое досега членувале преку 500 писатели од сите генерации.

Концептот на даночната реформа, кој го претставивме минатата недела на заедничка прес конференција со премиерот е дел од поголем процес за креирање на оптимален даночен систем кој ќе биде праведен и ќе го поддржи економскиот раст.

повеќе

Ракот на корупцијата и понатаму е ендемичен, а актуелната власт сè повеќе потпаѓа под лошите навики на претходниот режим на Никола Груевски.

повеќе

Ех какво време дојде, да се стремиме кон нула. Уште повеќе, да постигнеме нула.

повеќе