КНИЖЕВНА ПРОМОЦИЈА

Стихозбирка од Томаж Шаламун ќе биде промовирана во „Матица ексклузив“

Во мултимедијалниот културен центар „Матица екслузив“ во „Паркот на Книгите“, на 9 декември (среда) 2015 година, во 18 часот, книгоиздателството „Матица македонска“ во соработка со амбасадата на Република Словенија во Република Македонија, ќе ја промовира книгата „Моите песни се како светлосни бомби“ од познатиот словенечки поет Томаж Шаламун.

Изборот на песните и препевот од словенечки на македонски јазик го направија  Викторија Блажевска и Соња Должан. За изданието ќе говори проф. д-р Весна Мојсова Чепишевска, а свое обраќање ќе има и амбасадорот Бранко Раковец. Стихови ќе интерпретираат Исток Улчар и Антонио Павловски.

Томаж Шаламун (1941-2014) спаѓа во редот на најистакнатите современи словенечки поети. Автор е на богат творечки опус, високо вреднуван од страна на светската критика. Негови дела се преведени на осумнаесет јазици. Добитник е на најзначајните национални награди во Словенија, како и на престижни светски признанија, меѓу кои и на Златниот венец на Струшките вечери на поезија.

Дали е аксиом дека со членството во НАТО е гарантирана безбедноста на Македонија? Дали почеток на преговори значи и отворен пат за членство во ЕУ?

повеќе

Што е со оние граѓани кои не се вклопуваат во нашиот (би)етнички дискурс?

повеќе

Постојат различни фактори кои влијаат на нивото на ризик кога станува збор за перење пари. Тоа може да биде од клиенти, региони, производи или ризик од финансиски инструменти. Разбирањето на овие ризици, како и факторите што придонесуваат, им овозможува на надлежните органи многу поефикасно да се заштитат од перење пари поврзано со корупција.

повеќе