Рoманот „На пола пат“ од Алија Авдовиќ излезе од печат

Во издание на здружението Диван, а со поддршка на Министерството за култура излезе од печат новиот роман „На пола пат“ од авторот Алија Аводвиќ.

Романот „На пола пат“ е напишан на босански јазик и е петто остварување на реномираниот бошњачки и македонски писател Алија Авдовиќ.

Во својата рецензија Амина Поровиќ вели: „Ова е роман на една внатрешна перцепција на проникнувањето на животот на бошњачкиот народ со потекло од Санџак, стремеж на една  длабока човечка вистина на самото човечко постоење.”

Уредникот на изданието, проф. д-р Зеќир Рамчиловиќ изјави: „Романот е создаден со големи и измешани емоции во кој се преплетуваат судбините на Бошњаците од Санџак, од Македонија и  од дијаспората. Центар на случувањата е Горно Оризари, село во Велешко каде освен емоциите, љубовта, одмаздата и др., освен лирското во романот истиот претставува и значаен допринос за историјата на бошњачкиот народ во нашата држава.“

Здружението Диван продолжува со поддршка, промоција и афирмација на бошњачките писатели во Македонија. За својата издавачка дејност искажуваат голема благодарност до Министерството за култура, кои го подржаа издавањето и на овој роман. Во понатамошниот период планирана е и промоција на книгата, истата ќе биде достапна за продажба во книжарниците во Скопје и дистрибирана до библиотеките.

На 6 октомври 1946 година почна носењето на моштите на Гоце Делчев од Софија во Скопје, столицата на слободна Македонија.

повеќе

Постои нужна потреба од прилагодување на студиските програми, соодветните силабуси и наставниот курикулум на реалната потреба на пазарот на труд во државата.

повеќе

Во текот на оваа и претходната година, инфлацијата ја задуши македонската економија. 

повеќе