Роман на Блаже Миневски преведен од македонски на бугарски јазик

Романот „Фантомско стапало" од Блаже Миневски, чие второ издание беше објавено деновиве во „Матица македонска" од Скопје, излезе на бугарски јазик во Софија. Од македонски на бугарски јазик романот го преведе Маријан Петров за книгоздателството „Изида". Уредник на едицијата е Пламен Тотев.

„Фантомско стапало" е маестрална проза за постоењето надвор од постоењето, почнувајќи од лексичката свежина, преку мајсторските слики, па сѐ до начинот на кој се води приказната, пишува во најавата за бугарското издание на романот на Блаже Миневски.

Романот на Миневски годинава беше преведен на руски јазик.

Почнавме со спротивставени мислења околу Законот за работни односи, со кој недела се прогласува за неработен ден. Завршивме на Уставен суд.

повеќе

Да ги споменеме и другите големи глобални предизвици: големите опасности од еколошка катастрофа; зголемувањето на нееднаквоста во нашите општества; и напливот на нови технологии кои можат да го нарушат светот доколку истите не бидат соодветно користени и контролирани.

повеќе

Им благодарам на Русите како креатори, но посебно на бугарските послушни  извршители за пропагандата што ја водат против Македонија. Што направија?

повеќе