Во Струга

Промовирана поетската збирка “Татковиот аманет” на Димче Шипинкароски

Синоќа во Струга, во присуство на голем број љубители на поетскиот збор, промовирана е поетската збирка на Димче Шипинкароски, "Татковиот аманет", во издание на Здружението за литература, култура и наука "Бран" од овој град.

Градот на поезијата, преку врвната манифестација, поетскиот фестивал – СВП, очигледно создале публика, со бројки и интерес, на кои можат да позавидат и многу метрополи.

Димче е добитник на награда, за 2022 година, на престижната поетска манифестација "Антево Слово", која се доделува во чест на истакнатиот македонски поет Анте Поповски

Промотори на книгата беа писателот и поет, професор д-р Христо Петревски, претседател на Здружението на писателите на Македонија, заедно со новинарите и публицисти, Мишо Китаноски и Веле Митаноски.

„Во неговите свежи, доживеани и искрени песни, тој ја раздиплува целата своја интима, исполнета со немир, страст и пркос“, потенцираше, мегу другото, Петревски, кој ја напиша и рецензијата за книгата, насловена "Чинот и радоста на создавањето".

Петревски, како ветувачки момент ја истакна архаичноста на неговото поетско пеење. Со неговите мисловни бисери: житаров пладневен ден...утринско јаве за пеколен ден...поленов млеч...ореова гламна и слично.

Китаноски во песните чита компетентност и умешност на авторот да навлегува во нови мисловни хоризонти, да продира во смислата и филозофијата на животот, затоа што веќе има најави за тоа. Посебно ја издвои песната "Рибарски марифети", кога пее за судирот помегу доброто и злото, помегу злото и љубовта.

Митаноски ги потенцираше концентричните кругови на љубов и човекољубие, кај авторот - од семејството, преку другарите и пријателите, на што лично сведочиме секојдневно и во секоја прилика, а кои се шират до целината, до целиот народ, до Македонија, светот, галаксијата.

„Вчерашниот ден измина, утрешниот допрва доаѓа, го имаме само денес - да започнеме“.

повеќе

Шоковите кои се случуваат истовремено и распадот на меѓународната соработка го направија управувањето со кризи невозможно - барем со користење на стандардните алатки. 

повеќе

Oд Словото за академик Божин Павловски, 80 години од раѓањето и 60 години од неговото творештво.

повеќе