Промоција на книгата „Длабоки воздишки” од Мебрух Миртовски

Во Центарот за култура „Кочо Рацин“ во Кичево вечер од 19 часот ќе биде промовирана книгата „Derin   Ahlar / Длабоки  воздишки” од Мебрух Миртовски, објавена од издавачката куќа „Јени Балкан Скопје“.

Мебрух Миртоски (1992, Кичево) покрај на македонски јазик, твори и на својот мајчин турски јазик. Автор е на стихозбирката „Јазлите на љубовта“ и на романот „Двете лица на светот“ на турски јазик, кој е објавен и во Турција под покровителство на издавачката куќа „Бенѓу“ од Анкара. 

Објавувањето на неговата нова книга е поддржано со Годишната програма на Министерството за култура за 2022. 

Предложеното законско решение се фокусира на аудиовизуелниот/радиодифузниот сектор, игнорирајќи ги последниве две децении на развој на дигиталниот домен и на интернет, со сите негови позитивни и негативни страни.

повеќе

Според последното истражување на организацијата ПИНА, базирано врз анкети направени со 103 новинарки, 24,1% од новинарките добиле закани за физичко насилство, а 19,5% и закани по животот.

повеќе