Поети од Хрватска и Италија на „Караманови средби“ во Радовиш

Со книжевна креативна работилница со хрватските поети Маријан Гракалиќ и Дарија Жилиќ, како и со младите поети застапени во книгата „Уметноста е ново време“, утре почнува 48. издание на интернационалната поетска манифестација „Караманови средби“, која традиционално се одржува во Радовиш.

Свеченото отворање на манифестацијата е закажано за задутре, а беседа за Ацо Караманов ќе одржи поетот Христо Петрески, кој е добитник на наградата „Караманов 2021“ за најдобра книга од македонски автори.

Поетите учесници ќе читаат свои песни во рамки на „Поетските меридијани“, а главен настан е доделувањето на Интернационалната награда за поезија „Ацо Караманов“ на италијанската поетеса Клаудија Пичино.

Годинашните „Караманови средби“ завршуваат на 18-ти овој месец со промоција на Зборникот од оваа манифестација. 

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе

Сите политичари и безмалку сите новинари во Македонија, се со став дека нема или поточно не е можен план Б во преговарањето за влез во ЕУ со Бугарија.

повеќе