Избрани нови членови на ДПМ, промоција на „Стожер“

Претседателството на Друштвото на писателите на Македонија вчера со тајно гласање избра нови членови на ДПМ - Габриела Стојаноска – Станоеска, Сашо Огненовски, Славица Урумова – Марковска, Игор Ангелков, Ирена Јурчева, Сузана Мицева, Милена Ристова –  Михајловска, Ахмет Селмани и Владо Јаневски, соопшти ДПМ.

Денеска ќе биде промовирана ревијата „Стожер“ за 2022 година. На промоцијата ќе се обратат Христо Петрески, претседател на ДПМ и Славчо Ковилоски, главен и одговорен уредник на ревијата.

Во трите броја подготвени од новата редакција, која освен Ковилоски ја сочинуваат: Лилјана Пандева, Даниела Андоновска-Трајковска, Лејла Емин Шериф и Стефан Марковски, се објавени стотина прилози од вкупно 70 автори.

Освен новини во редакцијата, ревијата има и нов графичко-технички дизајн, како и нови рубрики (Хроника на ДПМ, Литературни вести од светот и од Македонија итн.)

На страниците на „Стожер“ оваа година се одбележани низа јубилеи (Владимир Костов, Горан Стефановски, Васил Иљоски итн.), повеќе студии и осврти, есеистички записи, прозни и поетски остварувања, епистоларни обраќања и сл.

Од ДПМ истакнуваат дека прилозите на „Стожер“ се индексираат и се евидентирани во заедничката интернетска библиографска платформа COBISS, на која се  поврзани преку 1.390 библиотеки од Балканот. Ова овозможува вмрежување и прегледност на сите објавени прилози на нашите страници со едноставно впишување на името на авторот или насловот на делото. Со тоа, имињата и делата на македонските писатели стануваат дел од глобалната мрежа на информации и лесно достапни за пребарување.

Ревијата „Стожер“ останува отворена за соработка и промовирање на квалитетни прилози поврзани со македонската и светската книжевна сцена, водејќи сметка за стилските и естетските вредности на објавените материјали, посчуваат од на Друштвото на писателите на Македонија.

„Ќе дојде ден, кога пазарите отворени за трговија и размена на идеи, ќе бидат единствените борбени полиња“ - Виктор Иго

повеќе

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе