АНТОЛОГ

Финале на „Букстар 2016“ со женска поезија и концерт на „Летечки пекинезери“

Фестивалот на европската книжевност „Букстар“ ја најави последната вечер на второто издание на Фестивалот. На 11 ноември 2016 година, со почеток во 20 часот, во „Јавна соба“ ќе биде промовирана книгата „Што си ти?“, антологија на европската женска поезија, со што и официјално ќе се затвори годинашното издание на овој фестивал.

Книгата ќе ја промовира книжевната проследувачка и писателка Оливера Ќорвезироска, а модератор на целиот настан ќе биде водителката Елена Стојановска. Со поетско читање ќе настапат и петнаесетина македонски поети, писатели и преведувачи, кои ќе читаат стихови од песните поместени во антологијата и од своето творештво, меѓу кои и: Тихомир Јанчовски, Катица Ќулавкова, Лидија Капушевска-Дракулевска, Александар Прокопиев, Анастасија Ѓурчинова, Снежана Стојчевска, Долорес Атанасова-Лори, Мерсиха Исмајлоска, Ѓоко Здравески, Дарко Ангеловски, Маријана Јанческа, Моника Трајковска, Ивица Џепароски и други.

За крај на промоцијата, но и на целиот фестивал, е предвиден концерт на групата „Летечки пекинезери“, свинг-џез состав со најнеобичното име и со огромен репертоар на оригинални композиции.

Антологијата „Што си ти?“ содржи избор од најубавата поезија од европски авторки, направен од страна на соработниците и пријателите на издавачката куќа „Антолог“ по повод второто издание на фестивалот „Букстар“. Триесетина македонски и странски поети, раскажувачи, есеисти, романсиери, преведувачи одбраа по две песни од своите омилени поетеси од Европа, а дел од нив ќе настапат и на промоцијата. Оваа несекојдневна збирка на едно место ги вклучува Вислава Шимборска, Марина Цветаева, Кристина Росети, Ѓултен Акан, но и Катица Ќулавкова, Лилјана Дирјан, Николина Андова-Шопова...

Фестивалот „Букстар“ (Book Star) е поддржан од Европската Унија, Министерството за култура на Република Македонија, Амбасадите на Кралството Холандија и на Република Полска. Логистичката поддршка е на „Јавна соба“.

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе