Книжевност

На Свечената седница во Македонската академија на науките и уметностите во Скопје на 21 март беше соопштено дека Чарлс Симиќ, поет од САД, е добитник на „Златен венец“ на Струшките вечери на поезијата за 2017 година.

21 Март 2017 - 16:36

Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје го најави излегувањето од печат на романот „Возвишување“ од бугарскиот писател Милен Русков. Романот е добитник на Наградата за литература на Европската Унија во 2014 година, како и на наградите „Златен век“ на Министерството за култура на Бугарија и на националната книжевна награда „Христо Г. Данов“. Преводот на македонски е на Душко Крстевски.

20 Март 2017 - 22:37

Движењето за поддршка на креативноста Иво Лауренчиќ – „Браво сине!“ и издавачката куќа „Арс Ламина“ им донираа 40 комплети од едицијата „Бајки од Македонија“ на градските библиотеките во Македонија за да помогнат во збогатувањето на нивниот книжевен фонд и тие да станат достапни за пошироката читателска публика.

20 Март 2017 - 21:56

Во Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ во Скопје, на 21 март, во 13 часот, ќе настапат поети - членови на Македонскиот ПЕН Центар, а послание ќе упати поетесата Гордана Михаилова Бошнакоска. Со музичка програма чествувањето ќе го збогати камерниот хор „Херувими“.

20 Март 2017 - 18:32

Во едицијата „Современа македонска проза“, издавачката куќа „Силсонс“ од Скопје го објави романот „Битолски триод“ од познатиот македонски писател Владимир Костов.

20 Март 2017 - 10:30

По повод Светскиот ден на раскажувањето сказни, ЈУ Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ од Скопје, Движењето за поддршка на креативноста Иво Лауренчиќ – „Браво сине!“ и издавачката куќа „Арс ламина“ на 20 март, во 13 часот, организираат средба со најмладата популација, на која млади актери на децата ќе им раскажуваат приказни кои произлегуваат од усната раскажувачка традиција во Македонија.

20 Март 2017 - 10:10

Во издание на книгоиздателството „Персеј“ од Софија објавен е романот „Дваесет и првиот“ на македонскиот автор Томислав Османли во превод на Маријан Петров. За реализирањето на ова издание се погрижи Пламен Тотев, прв човек на софиското книгоиздателство „Персеј“. Кориците ги дизајнираше Стефан Тотев.

18 Март 2017 - 13:03

Во МКЦ Клуб-ресторан, на 17 март 2017 година (петок), со почеток во 20.30 часот, ќе се одржи промоција на поетската книга „Внатрешни планини“ (Скопје, Кликер книги, 2016) од Владимир Мартиновски. Промотори се Оливера Ќорвезироска, Васко Марковски и Ѓоко Здравески, а стиховите ќе се читаат во музичка придружба на Јордан Костов, Владимир Лукаш и Зоран Велковски.

17 Март 2017 - 12:25

Во Центарот за култура „Антон Панов“ во Струмица од 15 до 18 март се одржува Саем на книгата на „Македоника литера“ од Скопје. На оваа изложбено-продажна манифестација, со попуст и до 70 отсто, се продаваат близу 300 изданија на „Македоника литера“ од областа на детската литература, белетристиката, историографијата и стручната литература.

16 Март 2017 - 16:52

Културната установа „Блесок“ на 16 март, во 20 часот, во „Концепт 37“ ќе биде домаќин на двајца извонредни поети – Марко Томаш и Бојан Марјановиќ, кои на македонската публика ќе ѝ ја претстават својата поезија, а промоторки ќе бидат Елизабета Баковска и Румена Бужаровска.

16 Март 2017 - 16:30

Во издание на „Матица македонска“ од Скопје излезе од печат романот „Пешаци по црни полиња“ од Оливера Николова, со поговор на писателот Гоце Смилевски.

16 Март 2017 - 15:16

Промоцијата на книгата „Светлинска“ од Кристина Николовска, добитник на наградата „Димитар Митрев“ на ДПМ за најдобра критика и есеи во 2016 година, ќе се одржи на 16 март, во „Салон 19.19“, во 19.19 часот во Културно-информативен Центар – Скопје.

16 Март 2017 - 11:05

Во галеријата при МКЦ во Скопје на 15 март, во 20 часот, ќе се одржи промоцијата на новиот, втор по ред, роман „Собирачи на пепел“ на Давор Стојановски. Книгата ќе ја претстави поетот, преведувач и критичар, Душко Крстевски низ разговор со авторот. Романот на Стојановски е добитник на наградата „Роман на годината“ за 2016 година на „Утрински весник“.

15 Март 2017 - 16:33

Комисијата за избор на лауреатот на 18-тата книжевна награда „Роман на годината“ на „Утрински весник“ во состав: Петар Андоновски (претседател), Гордана Михаилова Бошнакоска, писателка, Маја Бојаџиевска, професорка на Катедрата за општа и компаративна книжевност, Нове Цветаноски, публицист, литературен критичар и издавач, и Катерина Богоева, уредничка на културната редакција на „Утрински весник“, со мнозинство гласови одлучи реномирана награда да ја добие „Собирачи на пепел“ на Давор Стојановски, во издание на издавачката куќа „Или-или“ од Скопје.

15 Март 2017 - 13:10

Издавачката куќа „Антолог“ од Скопје најавува дека во текот на 10 дена секој ден ќе објавува по едно дело од македонски автор. Од поезија и романи, преку есеистика, до книги за деца – „Антолог“ ќе објави 10 дела од веќе познатите, но и од млади автори, со што ќе придонесе за поддршка и збогатување на македонската креативна ризница.

14 Март 2017 - 11:18

Поимањето на несомнената поддршка на ЕУ е најкомплицирано од перспектива на Република Македонија.

повеќе

Спортскиот амбасадор Лазаров покажа слаб дипломатски имунитет кон политиканството.

повеќе