Филмски фестивал за млади

„Џифони патува“ во Дебар, Македонска Каменица и Кратово

Филмскиот фестивал за деца и млади „Џифони Македонија“ продолжува да ја шири својата мисија за подобрување на филмската култура низ повеќе градови во земјава.

Денес и утре фестивалот „Џифони патува“ ќе се одржува во Центарот за култура во Дебар и на него ќе учествуваат учениците од дебарската гимназија, а на 2 и 3 јуни караванот „Џифони патува“ ќе се пресели во Културно-информативниот центарРомансаво Македонска Каменица. Следната недела на 9 и 10 јуни фестивалот ќе продолжи во Домот на културата „Лазар Софијанов” во Кратово.

Под името „Џифони патува“ овој подвижен фестивал во изминатите години се одржа во 19 општини, а за оваа година се планирани 5 општини.

Филмската програма е намената за учениците од основни и средните училишта и предвидува дводневни активности со прикажување на европски филмови наменети за младата публика, кои опфаќаат теми што ја засегаат младата генерација. По филмските проекции ќе бидат проследени со дискусии, а потоа на една од трите понудени креативни работилници, младите ќе ја поттикнуваат својата креативнот и ќе се забавуваат.

Проектот „Џифони патува“ (Giffoni on Tour) е поддржан од Агенцијата за филм на РСМ, Делегацијата на ЕУ во Скопје и општините Дебар, Македонска Каменица и Кратово, а се остварува во соработка со Амбасадата на Италија во Скопје и италијанскиот партнер „Џифони Експириенс“.

 

На 6 октомври 1946 година почна носењето на моштите на Гоце Делчев од Софија во Скопје, столицата на слободна Македонија.

повеќе

Постои нужна потреба од прилагодување на студиските програми, соодветните силабуси и наставниот курикулум на реалната потреба на пазарот на труд во државата.

повеќе

Во текот на оваа и претходната година, инфлацијата ја задуши македонската економија. 

повеќе