Култура

Останато од Култура

Театарот за деца и младинци – Скопје денеска ќе одбележи уште еден значаен јубилеј. Станува збор за 250. изведба на култната претстава „Црвенкапа". 

20 Јануари 2022 - 07:45

Македонскиот поет, есеист и критичар го доби признанието за нововоставената литературна награда „Златен светски писател“.

19 Јануари 2022 - 09:19

Музејот на современата уметност – Скопје стана дел од Меѓународната комисија на музеи и колекции на модерна уметност – ЦИМАМ (CIMAM), во која членуваат директори и куратори од светски познати музеи, колекции и архиви за модерна и современа уметност.

17 Јануари 2022 - 09:52

Издавачот Бункер, во рамки на едицијата Апсолутни почетници го издаде својот петти графички роман Вавилон Берлин.

17 Јануари 2022 - 08:12

„Глобалните трендови и предизвици поврзани со идентитетите, културното наследство, животната средина, креативните заедници, туризмот и одржливиот локален/регионален развој" ќе биде фокусот на дискусиите на десетата Меѓународна научна конференција „Охрид-Водици 2022", што од денеска ќе се одржува во Охрид.

17 Јануари 2022 - 07:40

Театарскиот режисер Дејан Ангелов, како претставник од Македонија е селектиран да учествува на онлајн програмата „Emerging Artist Participating in the 2022 World Theatre Day Celebration", која ќе се одржи на 27 март по повод 60 години од Светскиот ден на театарот. Програмата е иницирана и организирана од тимот на Германскиот центар ITI и International Theater Institute UNESCO, во Париз/Шангај.

15 Јануари 2022 - 15:39

Магдалена Ризова Черних е разрешена од должноста на в.д. директорка на Националната установа „Театар комедија". Министерството за култура информира дека министерката Ирена Стефоска го донесе ова решение за престанок на должноста поради работа која не е во согласност со закон и статут и во други случаи предвидени со закон.

14 Јануари 2022 - 16:34

:Во издание на реномираната албанска издавачка куќа „Фан Ноли" од Тирана, деновиве излегоа од печат преводите на книгите „Човечулец" на Александар Прокопиев и „Храпешко" на Ермис Лафазановски. Минатата година во издание на „Фан Ноли" излезе и романот „Неверство" на Дејан Трајкоски. Овие дела досега имаат десетина преводи на балкански и светски јазици.

14 Јануари 2022 - 10:11

Министерката за култура во заминување Ирена Стефоска вели дека не е разговарано со неа во смисла на конкретни причини зошто не би требало да ја задржи функцијата, ниту за тоа што е сработено под нејзино раководење со министерството, но нагласува дека сепак подготвила извештај за отчетност кој ќе остане во архивата на Владата. За мала земја како Македонија културата е многу важен дел, нагласи Стефоска.

13 Јануари 2022 - 11:53

Уметничката колекција на Музејот на современа уметност во Скопје е збогатена со уште неколку значајни дела кои ги подарија холандскиот визуелен уметник Јонас Стаал (Jonas Staal) и рускиот колектив од уметници, критичари, филозофи и писатели „Что делат" (Што да се прави). Скопје како град на солидарноста по земјотресот од 1963 ја разбуди солидарноста меѓу уметниците во светот, кои постојано донирајќи дела, ја збогатуваат колекцијата на Музејот на современа уметност.

12 Јануари 2022 - 11:18

Продолжува активноста на копачите, крановите и мешалките за цемент додека самите Албанци се протерувани од градот. 

повеќе

После речиси две години очигледно е дека менталното здравје на вработените е исто важно како и нивното физичко здравје. Сега повеќе од било кога, неопходен е силно развиен систем за управување со човечки ресурси.

повеќе

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе