Намаз од стопен кашкавал, сенф и пиво

Приготвување:

Стопете го путерот во тенџере на тивок оган.

Додајте го брашното и мешајте додека да се спојат. Оставете да крчка 2 минути на ниска температура.

Додајте ги млекото и пивото, постојано мешајќи, и оставете да крчка уште една минута. Додајте ги сенфот и црвениот пипер и измешајте.

Додајте го кашкавалот и полека мешајте, готвејќи ја смесата уште неколку минути, или додека да стане еднолична и врела.

Тргнете го тенџерето од рингла, додајте ја жолчката и брзо мешајте.

Послужете веднаш (додека намазот е топол) прелеан над печено лепче и попрскан со власец или сечкан млад кромид.

Состојки:
кришки леб, намачкани со путер и потпечени

2 лажици путер

2 лажици брашно

100 мл млеко

130 мл пиво

1 полна лажичка сенф

1/2 лажичка црвен пипер

2 капки ворчестер-сос

200 г тврд кравји кашкавал, рендан

1 жолчка од јајце

свеж власец, сечкан (може и млад кромид)

Објавено

Недела, Декември 22, 2013 - 21:12

Зголемувањето на цените на храната се случува од причини кои се многу посложени отколку зголемувањето на другите цени, така што справувањето со тие причини бара различни стратегии. 

повеќе

Оние кои што најмногу сакаат карикатури засновани на црн хумор, имале највисоки мерки на вербалните и невербалните тестови на интелигенција, односно потребна е извесна интелигенција, добро расположение и смиреност да се препознае и ужива во црниот хумор, покажуваат истражувањата.

повеќе

Засега нема причина за паника, но треба внимателно да му пристапиме на наративот дека омикрон предизвикува лесна форма на КОВИД-19 која побрзо ќе доведе до крај на пандемијата.

повеќе