Запечени тиквички со сирење бри

Приготвување:

Излупете ги тиквичките и исечете ги тенко по должина.

Во голема, огноотпорна тава на средна топлина динстајте го путерот со лукот и кромидот, околу 3 минути. Додајте го маслиновото масло и тиквичките и гответе додека да омекнат, 30 секунди до 1 минута (во зависност од дебелината). Не претерувајте.

Изматете ги јајцата и павлаката за готвење и зачинете ги со сол и црн пипер.

Истурете ги смесата од јајца, зелениот кромид и магдоносот во тавата со смесата од тиквички. Гответе на средно ниска топлина околу 5 минути, полека мешајќи со гумена шпатула. Додајте ги сирењето бри и доматите.

Запечете во рерна кратко и внимавајте да не изгори.

Украсете со зелен кромид и магдонос. Послужете веднаш.

Состојки:
  • 500 г тиквички
  • 1 лажица путер
  • 1 чешне лук, здробено
  • 1 мал кромид, исечкан ситно
  • 1 лажица маслиново масло
  • 6 големи јајца
  • 2 лажици павлака за готвење
  • сол
  • црн пипер
  • 1 сечкан зелен кромид, плус повеќе за украс
  • сечкан свеж магдонос
  • 250 г сирење бри, исечено на мали коцки
  • 5-6 чери-домати, преполовени

Објавено

Сабота, Јули 29, 2017 - 16:07

Во време кога турската лира е во историски пад, Турција мора да надмине бројни предизвици за целосно да закрепне од кризата.

повеќе

Многумина од учесниците во македонската сага, нивните деца и внуци прашуваат: Зошто не можеме да се вратиме во земјата на нашите предци?

повеќе

Утрово осамна уште еден ден од ноември, 20-от ден од месецот. Остануваат точно уште 456 дена до 100-годишнината од коморскиот систем во нашата земја.

повеќе