Пире од карфиол

Приготвување:

Во големо тенџере стопете го путерот на средно висока топлина. Динстајте ги кромидот и лукот, мешајќи често, додека не омекнат и станат проsирни, околу 5 минути; намалете ја температурата ако треба за да не изгорат.

Ставете ги цветовите карфиол, хоплата или супата и мајчината душица. Покријте го тенџерето и оставете да крчка на средна температура додека карфиолот да омекне, 5-6 минути. Тргнете го капакот и оставете да крчка. Повремено мешајте, додека течноста да се намали за околу три четвртини, околу 20 минути. Фрлете го гранчето мајчина душица.

Во блендер сматете ги карфиолот и течноста за да добиете многу мазно пире. Зачинете со сол. Послужете го топло.

Состојки:
2 лажици несолен путер

1 голем кромид, ситно сечкан

4 средни чешниња лук, ситно сечкани

1 голема главица карфиол (1 кг), исечена на цветови

500 мл неутрална павлака или пилешка супа од коцка (или комбинација од двете, по половина)

1 гранче мајчина душица

сол

Објавено

Понеделник, Декември 21, 2020 - 10:07

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе

Предвидувањата за тоа дека ќе дојде денот кога Бугарија ќе ги искористи пасошите кои Софија така лесно им ги даваше на македонските државјани почнуваат да се остваруваат.

повеќе

Реакцијата на семејството и блиските во однос на пандемијата е пресуден фактор кој влијае на емотивната состојба, размислувањата и однесувањето на младите.

повеќе