Лимон-пире од компири

Приготвување:

Сварете ги излупените, преполовени компири додека да омекнат (околу 20 минути).

Исцедете ги и згмечете ги со 4 лажици маслиново масло и 3 лажици павлака.

Зачинете ги по вкус со сол, црн пипер и сокот од лимон. Ако сакате, користете миксер за пирето да биде екстра мазно.

Попрскајте го готовото пире со малку маслиново масло и послужете го со јагнешки ребра.

Состојки:
1 кг компири

морска сол

мелен црн пипер

4-5 лажици маслиново масло

3 лажици кисела павлака

сок од 1/2 лимон

Објавено

Понеделник, Март 14, 2016 - 11:41

При еден спор, понижувањето не е добро ниту за победникот, ниту за поразениот; ниту за „победникот“, ниту за „поразениот“.

повеќе

Стравот од неизвесноста што ја носи пандемијата од ковид-19 вирусот, бара да се преструктуираме и да го промениме начинот на нашето однесување и работење.

повеќе

Ако имаме предвид дека секој збор има свое значење, тогаш оваа „железна завеса" кон Бугарија, за која зборува премиерот дека била подигната од Југославија, се доведува во корелација со Берлинскиот ѕид. А, железната завеса помеѓу двете германии доведе до нивно обединување.

повеќе