Прилози

Приготвување:Направете го сосот со мешање на сокот од ананас, соја-сосот и сенфот во прав (или обичен сенф) во блендер. Истурете го во сад и измешајте го со џемот од кајсии. Оставете го на страна.Загрејте го маслото за пржење на средна температура. Исечете ги тиквичките на тркалца дебели околу 1 см...
29 Август 2014 - 19:22
Приготвување:За помфритот:Загрејте ја рерната на 220 степени. Обложете ја тавата за печење со алуминиумска фолија, а решетката во рерната ставете ја најгоре.Загрејте го путерот во мал сад (или микробранова печка), само колку да се стопи. Тргнете го од рингла и додајте го здробениот лук, убаво...
15 Август 2014 - 18:17
Приготвување:Загрејте го путерот во голема тава на средновисока температура. Додајте ги ракчињата во еден слој и пржете ги од двете страни околу 3 минути. Пренесете ги на штица за сечење и исечкајте ги крупно. Оставете ги настрана.Вратете ја тавата на рингла (не ја мијте) и додајте ги кромидот и...
19 Јули 2014 - 11:40
Приготвување:Исечете го карфиолот на големи цветови, а потоа со раце искинете ги цветовите на многу мали цветчиња.Загрејте голема тава на средно-висока до висока температура. Додајте го маслото, а потоа и карфиолот и лукот. Промешајте го карфиолот и оставете го да добие темнокафеава боја на некои...
23 Мај 2014 - 23:35
Приготвување:На средно-висока температура стопете ги заедно путерот и маслиновото масло во тава и додајте го брашното, постојано мешајќи со дрвена лажица.Прво додајте 200 мл млеко, добро промешајте и кога сосот ќе почне да згуснува, додајте го остатокот од млекото. Постојано мешајте на средна...
17 Мај 2014 - 11:32
Приготвување:За тестото:Гмечете го студениот путер со брашното додека да добие форма на ситни трошки. Додајте 2 лажици ладна вода за да се спои тестото. Ако сè уште е трошливо, додајте уште 1 или 2 лажици вода. Веднаш штом ќе може да го оформите тестото во топка, престанете да месите, завиткајте го...
09 Мај 2014 - 13:36
Приготвување:Исечете ги тиквичките на парчиња широки 4-5 см и ставете ги во голем сад.Сокот од лимон измешајте го со маслиновото масло, а потоа додајте половина од маринадата во садот со тиквичките, богато зачинете со сол и црн пипер и убаво измешајте.Во меѓувреме, загрејте ја скарата. Наредете ги...
03 Мај 2014 - 22:29
Приготвување:Загрејте ја рерната на 220 степени.Ставете ги брашното, прашокот за печиво, солта, кашкавалот и кромидот во блендер и мешајте додека да се спојат. Додајте ги парчињата путер и мешајте во блендерот додека да добиете главно изедначена смеса (може да останат грутчиња путер). Додека работи...
22 Април 2014 - 13:11
Приготвување:Варете ги тортелините неколку минути помалку од упатството на пакетчето. Исцедете ги и оставете ги на страна.Стопете го путерот во голема тава на средно-висока температура. Додајте ги кромидот и лукот и измешајте, па оставете да се динста 1 минута. Додајте ги морковите и карфиолот,...
06 Април 2014 - 10:24
Приготвување:Во големо тенџере ставете ги исчистениот спанаќ и 2 лажици вода. Покријте го тенџерето и гответе на средно-ниска температура додека спанаќот да омекне.Во голем сад измешајте ги кромидот, оризот, млекото, јајцата и ворчестер-сосот. Додајте им го спанаќот и промешајте. Пренесете ја...
05 Април 2014 - 11:03
Приготвување:Загрејте ја рерната на 200 степени. Распоредете ги парчињата сланина во тава за печење и печете ги додека да потемнат и да станат крцкави, околу 20 до 25 минути. Извадете ги на кујнска хартија. Кога ќе се оладат, искршете ги на мали парчиња.Во меѓувреме, стопете 2 лажици путер и...
29 Март 2014 - 10:43
Приготвување:Во тава стопете го путерот и испржете ги кришките леб од двете страни, додека да поруменат и да станат крцкави. Извадете ги од тавата и оставете ги на страна да се подоладат.Во истата тава пржете ги парчињата сланина додека да станат крцкави, а потоа пренесете ги на кујнска хартија за...
17 Февруари 2014 - 11:55
Приготвување:Загрејте ја рерната на 200 степени.Во голема тава динстајте го месото додека да потемни. Префрлете го во посебен сад.Во тавата ставете ги кромидот и бабурите и динстајте на средно висока температура, додека зеленчукот да омекне и да зарумени, околу 7-8 минути. Оставете ги настрана.Во...
30 Јануари 2014 - 13:59
Приготвување:Потопете го гравот преку ноќ* (8-12 часа) во вода, а потоа исцедете го.Во тенџере зовријте ги водата (1,5 л), гравот, морковот, кромидот и гранчињата билки, а потоа намалете ја температурата и оставете да крчка, делумно покриено, додека гравот малку да омекне, но не целосно, околу 45...
18 Јануари 2014 - 18:49
Приготвување:Загрејте ја рерната на 200 степени.Во голем сад измешајте ги кришките компири со 1 лажица маслиново масло и 1 лажичка сол. Наредете ги компирите во еден слој во тава за печење. Печете ги додека рабовите да почнат да потемнуваат, 15 до 20 минути. Извадете ги од рерна и оставете ги да се...
13 Јануари 2014 - 20:02

Социјалните медиуми се алатка која овозможува двонасочна комуникација. Тоа е нивната предност,

повеќе

Според моето мислење, нестабилноста ќе биде многу веројатна во Македонија ако Никола Груевски успее да ја поврати моќта, вели Дејвид Б. Канин, бивш разузнавачки аналитичар на ЦИА.

повеќе

Со секој изминат ден Македонија има сè помал број жители: и апсолутно (службената статистика тоа не го покажува) и релативно, во однос на светската популација, што воопшто не може да се сокрие. 

повеќе