Задушени свински кременадли

Приготвување:

Во чинија измешајте 100 г од брашното со солта, лимоновата кора, црниот и црвениот пипер и кимот. Извалкајте ги кременадлите во смесата.

Загрејте го маслиновото масло и 4 лажици путер во тава на средна температура. Пржете ги кременадлите додека не поруменат, по околу 2 минути од страна. Извадете ги од тавата и оставете ги на топло.

Додадете ги кромидот и бабурите во истата тава и динстајте, мешајќи повремено, околу 10 минути. Пренесете ги на чинија.

Во истата тава додајте ги преостанатите 3 лажици путер и 3 лажици брашно. Мешајте додека да добиете еднолична смеса. Гответе додека смесата да стане темнозлатна, околу 2 минути. Малку по малку додавајте од супата, мешајќи ги грутките, па додајте ја павлаката за готвење. Додадете уште супа ако смесата е премногу густа. Вкусете и додадете сол и црн пипер по потреба. Додадете ги кромидот, бабурите и згмеченото лукче, мешајќи ги со сосот.

Послужете ги кременадлите прелеани со сосот.

Состојки:
200 г брашно

1 лажичка сол

1 чешне лук, здробено

1 лажичка црвен пипер

1 лажичка црн пипер

рендана кора од 1 лимон

1/2 лажичка ким

8 свински кременадли

4 лажици маслиново масло

7 лажици путер

1 голем кромид, излупен и исечен на ленти

1 зелена бабура, исчистена и исечена на ленти

1 жолта бабура, исчистена и исечена на ленти

1 црвена бабура, исчистена и исечена на ленти

3 лажици брашно

500 мл пилешка супа, повеќе ако е потребно

2 лажици неутрална павлака за готвење

Објавено

Четврток, Февруари 20, 2020 - 09:16

Во моментов, мал број проекти или иницијативи во Македонија се фокусираат на тоа како универзитетите ги подготвуваат студентите за општествена одговорност и за граѓанскиот статус.

повеќе

Попис на населението во 2020 треба да има, затоа што тоа утре може да биде услов за Македонија да чекори напред кон ЕУ.

повеќе

Северна Македонија, исто така, мора да се придвижи кон енергетска независност, користејќи обновливи извори на енергија кои нема да му наштетат на кревкиот екосистем во оваа прекрасна земја.

повеќе