Стифадо

Приготвување:

Ставете го говедското месо во голем стаклен сад. Додајте ги состојките за маринадата, а потоа покријте го садот и чувајте го фрижидер најмалку 6 часа, или по можност цела ноќ.

Излупете ги кромитчињата. Ако користите свежи, излупете ги и крупно исечкајте ги доматите.

Загрејте го маслото на средна температура во големо тенџере и пропржете ги кромитчињата 5 минути или додека да омекнат. Извадете ги од тенџерето и оставете ги настрана.

Исцедете го говедското месо од маринадата (неа зачувајте ја) и пропржете го во истото тенџере околу 8 до 10 минути, или додека да потемни од сите страни.

Вратете ги кромитчињата во тенџерето, додајте ги маринадата, доматите и доматното пире и доволно вода само за да се покрие чорбата.

Зачинете го великодушно со морска сол и свежо мелен црн пипер. Доведете го до вриење и потоа оставете го да се динста 1 и пол до 2 часа, или додека говедското да омекне, а сосот да згусне.

Послужете со тестенини и рендан кашкавал.

Состојки: 
  • 1,5 кг говедско месо пресечено на парчиња од по 7 см
  • 2 кг мали кромитчиња (арпаџик)
  • 4 домати или 400 г домати од конзерва
  • 4 лажици маслиново масло
  • 1 лажица доматно пире

 

Маринадата:

  • 3 чешниња лук, излупен и исечен на тенки ленти
  • 2-3 свежи дафинови листа
  • 1 лажиче морско оревче
  • 6 цели каранфилчиња
  • 1 лажиче цимет
  • 1 лажиче сушено оригано
  • 125 мл суво црвено вино
  • 4 лажици црвен вински оцет

Објавено

Петок, Март 3, 2017 - 19:35

Коментари

Таквата федерализација, како што нѐ учи балканското искуство е само преодна фаза која води кон распад на земјата.

повеќе

Во Македонија мора да се случи мирен премин на власта. Така мора да биде и по изборите од 2016 година. Во спротивно, земјата ќе се третира како „пиратска“ или како „разбојничка“ држава.

повеќе

Ако државата е заробена, а институциите не работат - мислам дека е потребно да се употреби сценариото како со АВНОЈ и АСНОМ во Втората светска војна.

повеќе