Шпагети со сланина и јајца

Приготвување:

Зовријте солена вода во големо тенџере за да се сварат шпагетите.

Во сад промешајте ги јајцата со виљушка и додајте најголем дел од кашкавалот (оставете малку за гарнир).

Со нож подзгмечете ги лукчињата, без целосно да ги здробите.

Во голема тава на средно висока температура ставете го маслиновото масло и додајте го лукот.

Додека се динста лукот, притискајте го со дрвена лажица за да пушти вкус.

По минута-две додајте ги коцките сланина и пржете околу 5 минути (не треба сланината да стане крцкава).

Тргнете го лукот и намалете на ниска температура.

Сварете ги шпагетите според упатството и исцедете ги.

Во истата тава (во која се вареле шпагетите) додајте малку маслиново масло и вратете ги сварените шпагети.

Измешајте ги сланината, смесата од јајца и пармезан и сечканиот магдонос. (Јајцата, сланината и кашкавалот треба да се залепат на шпагетите).

Послужете веднаш, во топла чинија и украсено со малку пармезан и магдонос.

Состојки:
  • 400 г сланина, исечена на коцки
  • 1 пакетче шпагети
  • 200 г рендан пармезан
  • 3 јајца (на собна температура)
  • малку сечкан магдонос
  • 3 лукчиња (сосе лушпа)
  • 5 лажици маслиново масло

Објавено

Среда, Мај 3, 2017 - 14:28

Постојат кафе барови каде стои натпис дека немаат интернет па препорачуваат луѓето да си прават муабет како порано. 

повеќе

Заев рече дека не му се допаѓа како соседните земји реагирале на кризата во Македонија и власта во Србија ја нарече „националистичкото раководство на Вучиќ“, па во Белград предизвика епидемија од паѓања во несвест од изненаденост и навреденост. Хм, во што е точно проблемот?

повеќе

Луѓето се лутат што бизнисмените не реагирале или недоволно критикувале за лошите владини потези во минатото. Од нивна перспектива - веројатно со право.

повеќе