Пилешко со кокос, бадеми и суво грозје

Приготвување:

Маринирајте ги пилешките коцки еден час со црн пипер и соја-сос.

Во голема тава на средно-ниска температура динстајте ги лукот, кромидот и ѓумбирот во маслиново масло додека малку да потемнат. Додајте го пилешкото, убаво измешајте и продолжете да динстате додека пилешкото да зарумени. Додајте ја водата, намалете ја температурата и гответе 15 минути.

Додајте ги кокосовото млеко, карито во прав, чилито во прав и пченкарното брашно. Оставете да крчка 20 минути, повремено мешајќи.

Послужете го месото со ориз, одозгора украсено со млад кромид, бадеми и суво грозје.

Состојки:
4 парчиња пилешки гради, исечени на коцки со средна големина

130 мл соја-сос

4 чешниња лук, здробени

2 големи кромиди, сечкани

2 лажички свежо рендан ѓумбир

500 мл вода

250 мл кокосово млеко

3 лажички кари во прав

1/2 лажиче чили во прав

1 лажица пченкарно брашно

1-2 страка млад кромид, сечкан

100 г сечкани печени бадеми

100 г суво грозје

сол

црн пипер

2 лажици маслиново масло

Објавено

Среда, Декември 23, 2015 - 19:59

Коментари

Постојат кафе барови каде стои натпис дека немаат интернет па препорачуваат луѓето да си прават муабет како порано. 

повеќе

Заев рече дека не му се допаѓа како соседните земји реагирале на кризата во Македонија и власта во Србија ја нарече „националистичкото раководство на Вучиќ“, па во Белград предизвика епидемија од паѓања во несвест од изненаденост и навреденост. Хм, во што е точно проблемот?

повеќе

Луѓето се лутат што бизнисмените не реагирале или недоволно критикувале за лошите владини потези во минатото. Од нивна перспектива - веројатно со право.

повеќе