Пилешки гради со праски и бадеми

Приготвување:

Загрејте го маслото во голема тава на средно-висока температура. Зачинете го пилешкото од двете страни со сол и црн пипер, ставете го во тавата и пржете го додека да потемни, околу 2 минути од секоја страна. Во меѓувреме во мал сад измешајте ги кафеавиот шеќер, соја-сосот, оцетот и сокот од портокал. Кога пилешкото ќе потемни, пренесете го на чинија и оставете го на страна.

Во тавата ставете ги ѓумбирот и лукот и пржете, мешајќи, 30 секунди. Додајте ги пилешката супа и смесата со соја-сос. Зголемете ја температурата на висока и пржете, без капак, околу 6 минути, мешајќи повремено додека сосот да згусне. Додајте ги праските и динстајте 1 минута. Вратете го пилешкото назад во тавата со сосот и праските, намалете ја температурата на средно-ниска, покријте со капак и динстајте околу 5 минути, или додека пилешкото да биде зготвено.

Во меѓувреме, испечете ги бадемите во сува тава на средно-висока температура, често мешајќи, додека да добијат светлокафена боја и да замирисаат, околу 2 минути.

Послужете го пилешкото прелеано со сосот и попрскано со здробените бадеми.

Состојки:
1 лажица масло

4 парчиња пилешки гради

1 лажичка сол

1/4 лажичка црн пипер

2 лажици кафеав шеќер

2 лажици соја-сос

2 лажици оцет

100 мл сок од портокал

1 лажичка свежо рендан ѓумбир

2 чешниња лук, здробени

150 мл пилешка супа од коцка

500 г праски од конзерва

2 лажици здробени бадеми

Објавено

Среда, Април 15, 2015 - 20:50

Коментари

Не треба да паднеме во замката која не втурнува во спиралата на континуирано себепоништување.

повеќе

Инвестицијата за изградба на автопатиштата Штип-Миладиновци и Кичево-Охрид повеќе личи на наш подарок за Кинезите, отколку на вистинска инвестиција.

повеќе

На заштитата на животната средина треба да се гледа како на животно важен дел од управувањето на државата.

повеќе