Пилешки гради со праски и бадеми

Приготвување:

Загрејте го маслото во голема тава на средно-висока температура. Зачинете го пилешкото од двете страни со сол и црн пипер, ставете го во тавата и пржете го додека да потемни, околу 2 минути од секоја страна. Во меѓувреме во мал сад измешајте ги кафеавиот шеќер, соја-сосот, оцетот и сокот од портокал. Кога пилешкото ќе потемни, пренесете го на чинија и оставете го на страна.

Во тавата ставете ги ѓумбирот и лукот и пржете, мешајќи, 30 секунди. Додајте ги пилешката супа и смесата со соја-сос. Зголемете ја температурата на висока и пржете, без капак, околу 6 минути, мешајќи повремено додека сосот да згусне. Додајте ги праските и динстајте 1 минута. Вратете го пилешкото назад во тавата со сосот и праските, намалете ја температурата на средно-ниска, покријте со капак и динстајте околу 5 минути, или додека пилешкото да биде зготвено.

Во меѓувреме, испечете ги бадемите во сува тава на средно-висока температура, често мешајќи, додека да добијат светлокафена боја и да замирисаат, околу 2 минути.

Послужете го пилешкото прелеано со сосот и попрскано со здробените бадеми.

Состојки:
1 лажица масло

4 парчиња пилешки гради

1 лажичка сол

1/4 лажичка црн пипер

2 лажици кафеав шеќер

2 лажици соја-сос

2 лажици оцет

100 мл сок од портокал

1 лажичка свежо рендан ѓумбир

2 чешниња лук, здробени

150 мл пилешка супа од коцка

500 г праски од конзерва

2 лажици здробени бадеми

Објавено

Среда, Април 15, 2015 - 20:50

Коментари

Декемврискиот извештај на Мeѓународната кризна група и платформата на трите партии на македонските Албанци.

повеќе

Изминатите неколку дена Централната разузнавачка агенција на САД (ЦИА) објави неколку милиони документи во врска со нивната работа, меѓу кои илјадници документи се однесуваат на СФРЈ и Македонија. 

повеќе

Искрено, сметам дека Трамп нема многу да се посвети на Македонија и на Балканот, како што некои мислат.

повеќе