Говедско печење со пиво и кромид

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 140 степени.

Во тавата за печење на рингла загрејте го маслото на висока температура.

Богато зачинете го месото со сол и со црн пипер. Испржете го месото од двете страни, по околу 2 минути по секоја страна. Извадете го месото од тавата. Намалете ја температурата на средна.

Во тавата ставете ги кромидот и лукот. Мешајте 30 секунди. Истурете го пивото и додајте ги мајчината душица, рузмаринот и сол по вкус - околу 1 лажичка (месото не треба да биде несолено.) Вратете го месото во тавата, потопете го во течноста и покријте ја тавата со капак.

Пренесете ја тавата во рерна и динстајте два и пол до три часа, или додека месото да омекне и да почне да се распаѓа.

Раскинете го месото со две виљушки. Сервирајте го на чинија прелеано со сосот и кромидот.

Состојки:

1 цела говедска плешка (1 до 2 кг)

сол и црн пипер по вкус

3 лажици маслиново масло

4 цели кромиди, излупени и исечени на тенки ленти

5 чешниња лук, сечкани

2 лименки пиво

1 лажичка сечкана мајчина душица (или во прав)

1/2 лажичка рузмарин


 

Објавено

Недела, Септември 29, 2013 - 22:47

Коментари

Проблемот со пристапот на повеќето опозициски настроени интелектуалци во Македонија не е толку пристрасноста кон СДСМ, колку правењето мечкина услуга на отпорот против актуелната власт.

повеќе

Од сите слики од детството сочував само една. Навистина, старите правливи албуми ги чувам на таванот во една кутија и најчесто пред Денот на Републиката се губам во спомените, во лицата на некои одамна заборавени луѓе што ми беа блиски, но таа слика ја издвоив и ја врамив.

повеќе

Во медиумите во земјите од поранешна Југославија денес, за жал, доминира таблоидизацијата, која сопствениците и уредниците се обидуваат да ја продадат како задоволување на вкусот на денешната публика.

повеќе