Говедско печење со пиво и кромид

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 140 степени.

Во тавата за печење на рингла загрејте го маслото на висока температура.

Богато зачинете го месото со сол и со црн пипер. Испржете го месото од двете страни, по околу 2 минути по секоја страна. Извадете го месото од тавата. Намалете ја температурата на средна.

Во тавата ставете ги кромидот и лукот. Мешајте 30 секунди. Истурете го пивото и додајте ги мајчината душица, рузмаринот и сол по вкус - околу 1 лажичка (месото не треба да биде несолено.) Вратете го месото во тавата, потопете го во течноста и покријте ја тавата со капак.

Пренесете ја тавата во рерна и динстајте два и пол до три часа, или додека месото да омекне и да почне да се распаѓа.

Раскинете го месото со две виљушки. Сервирајте го на чинија прелеано со сосот и кромидот.

Состојки:

1 цела говедска плешка (1 до 2 кг)

сол и црн пипер по вкус

3 лажици маслиново масло

4 цели кромиди, излупени и исечени на тенки ленти

5 чешниња лук, сечкани

2 лименки пиво

1 лажичка сечкана мајчина душица (или во прав)

1/2 лажичка рузмарин


 

Објавено

Недела, Септември 29, 2013 - 22:47

Коментари

Во заблуда се оние што сметаат дека, за да се стави крај на т.н. спор за името, Македонија и Грција мора да се договорат за ново име за Македонија.

повеќе

Заклучоците на Меѓународната комисија за истражување не оставаат сомневања за тоа што се случило на 17 јули 2014 година на небото над Доњецк.

повеќе

Паметна влада би презела мерки за елиминација на барем 100.000 од најстарите и најголеми трујачи во државата и со тоа вистински би ја подобрила трагичната еколошка слика.

повеќе