Говедско печење со пиво и кромид

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 140 степени.

Во тавата за печење на рингла загрејте го маслото на висока температура.

Богато зачинете го месото со сол и со црн пипер. Испржете го месото од двете страни, по околу 2 минути по секоја страна. Извадете го месото од тавата. Намалете ја температурата на средна.

Во тавата ставете ги кромидот и лукот. Мешајте 30 секунди. Истурете го пивото и додајте ги мајчината душица, рузмаринот и сол по вкус - околу 1 лажичка (месото не треба да биде несолено.) Вратете го месото во тавата, потопете го во течноста и покријте ја тавата со капак.

Пренесете ја тавата во рерна и динстајте два и пол до три часа, или додека месото да омекне и да почне да се распаѓа.

Раскинете го месото со две виљушки. Сервирајте го на чинија прелеано со сосот и кромидот.

Состојки:

1 цела говедска плешка (1 до 2 кг)

сол и црн пипер по вкус

3 лажици маслиново масло

4 цели кромиди, излупени и исечени на тенки ленти

5 чешниња лук, сечкани

2 лименки пиво

1 лажичка сечкана мајчина душица (или во прав)

1/2 лажичка рузмарин


 

Објавено

Недела, Септември 29, 2013 - 22:47

Коментари

Белосветските планери на дестабилизации и пучеви не ќе можат воено неутрална Македонија да ја крчмат како ќе им одговара.

повеќе

Во извитопереното балканско општество на лажни вредности, големата црна лимузина е симбол дека сте фаца и дека сте оној што одлучува. Дека сте цар, крал, претседател, премиер, началник - оној што го држи ќесето и од чие ќесе им се дели на подредените. А рајата нека плаќа и молчи. Зашто за друго и не е, сè додека молчи!

повеќе

Каква врска има бројот на луѓето со исправноста и реалноста на тоа што го бараат?

повеќе