Говедско печење со пиво и кромид

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 140 степени.

Во тавата за печење на рингла загрејте го маслото на висока температура.

Богато зачинете го месото со сол и со црн пипер. Испржете го месото од двете страни, по околу 2 минути по секоја страна. Извадете го месото од тавата. Намалете ја температурата на средна.

Во тавата ставете ги кромидот и лукот. Мешајте 30 секунди. Истурете го пивото и додајте ги мајчината душица, рузмаринот и сол по вкус - околу 1 лажичка (месото не треба да биде несолено.) Вратете го месото во тавата, потопете го во течноста и покријте ја тавата со капак.

Пренесете ја тавата во рерна и динстајте два и пол до три часа, или додека месото да омекне и да почне да се распаѓа.

Раскинете го месото со две виљушки. Сервирајте го на чинија прелеано со сосот и кромидот.

Состојки:

1 цела говедска плешка (1 до 2 кг)

сол и црн пипер по вкус

3 лажици маслиново масло

4 цели кромиди, излупени и исечени на тенки ленти

5 чешниња лук, сечкани

2 лименки пиво

1 лажичка сечкана мајчина душица (или во прав)

1/2 лажичка рузмарин


 

Објавено

Недела, Септември 29, 2013 - 22:47

Коментари

Одбивањето на украинските војници да почнат борба со проруските сили, што може да излезе и решавачки фактор за тоа во кој правец ќе се реши кризата, не треба да изненадува. За однесувањето на војниците има повеќе причини, еве некои кои први ми паднаа на ум.

повеќе

Првиот круг од претседателските избори покажа една битна карактеристика – мнозинството од граѓаните повеќе и веруваат на сегашната власт дека ќе ги заштити нивните интереси, посебно во поглед на круцијалните прашања како што е прашањето за името, сувереноста и интегритетот на државата.

повеќе

Во компаративната анализа на претседателските кампањи на Иванов и Пендаровски, авторот Ѓорѓи Спасов целосно ги занемарува реалните прилики во земјава, во кои се одвива изборното соочување.

повеќе

МКД.мк на Facebook