Говедско печење со пиво и кромид

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 140 степени.

Во тавата за печење на рингла загрејте го маслото на висока температура.

Богато зачинете го месото со сол и со црн пипер. Испржете го месото од двете страни, по околу 2 минути по секоја страна. Извадете го месото од тавата. Намалете ја температурата на средна.

Во тавата ставете ги кромидот и лукот. Мешајте 30 секунди. Истурете го пивото и додајте ги мајчината душица, рузмаринот и сол по вкус - околу 1 лажичка (месото не треба да биде несолено.) Вратете го месото во тавата, потопете го во течноста и покријте ја тавата со капак.

Пренесете ја тавата во рерна и динстајте два и пол до три часа, или додека месото да омекне и да почне да се распаѓа.

Раскинете го месото со две виљушки. Сервирајте го на чинија прелеано со сосот и кромидот.

Состојки:

1 цела говедска плешка (1 до 2 кг)

сол и црн пипер по вкус

3 лажици маслиново масло

4 цели кромиди, излупени и исечени на тенки ленти

5 чешниња лук, сечкани

2 лименки пиво

1 лажичка сечкана мајчина душица (или во прав)

1/2 лажичка рузмарин


 

Објавено

Недела, Септември 29, 2013 - 22:47

Коментари

Одамна е познато дека Тирана патерналистички се однесува кон сите Албанци, каде и да живеат тие. Тоа е суштината на големоалбанскиот проект. По 2001-та така почнаа да се однесуваат и кон нашата држава, а од кај нас целосен – молк!

повеќе

Ова, пријатели мои, не е радикална левица. Ова е најнизок вид политички опортунизам. Ципрас и неговата партија ловат риба во матните води на длабоката финансиска и социјална грчка криза и ќе направат сè за да дојдат на власт. Грција никогаш не била во полоша дилема од овој избор.

повеќе

Ваков тероризам во високото образование на Република Македонија НИТ ЗНАЕМЕ, НИТ СМЕ ВИДЕЛЕ, НИТ СМЕ ПОСВЕДОЧИЛЕ! Ова не е закон, ова е терористички акт! Вие не сте Министерство за образование на Република Македонија, туку сте терористичка организација ПРОТИВ високото образование во земјава!, пишува професорката Јасна Котеска во своето писмо до Министерството за образование објавено на страницата на Професорскиот пленум.

повеќе