Говедско печење со пиво и кромид

Приготвување:

Загрејте ја рерната на 140 степени.

Во тавата за печење на рингла загрејте го маслото на висока температура.

Богато зачинете го месото со сол и со црн пипер. Испржете го месото од двете страни, по околу 2 минути по секоја страна. Извадете го месото од тавата. Намалете ја температурата на средна.

Во тавата ставете ги кромидот и лукот. Мешајте 30 секунди. Истурете го пивото и додајте ги мајчината душица, рузмаринот и сол по вкус - околу 1 лажичка (месото не треба да биде несолено.) Вратете го месото во тавата, потопете го во течноста и покријте ја тавата со капак.

Пренесете ја тавата во рерна и динстајте два и пол до три часа, или додека месото да омекне и да почне да се распаѓа.

Раскинете го месото со две виљушки. Сервирајте го на чинија прелеано со сосот и кромидот.

Состојки:

1 цела говедска плешка (1 до 2 кг)

сол и црн пипер по вкус

3 лажици маслиново масло

4 цели кромиди, излупени и исечени на тенки ленти

5 чешниња лук, сечкани

2 лименки пиво

1 лажичка сечкана мајчина душица (или во прав)

1/2 лажичка рузмарин


 

Објавено

Недела, Септември 29, 2013 - 22:47

Коментари

На 14 август 1947 САД ја спроведува резолуцијата донесена во Советот за безбедност на ОН дека ќе ѝ помогне на грчката влада од претстојната опасност. Првите американски бродови полни со оружје и друга воена помош за грчката војска веќе пристигнале во Солун.

повеќе

Ситуацијата кардинално се измени.Руската Федерација од скриена војна премина во дрска вооружена инвазија на територијата на Украина.

повеќе

Сметам дека во одредени свои делувања претседателот на ОМД Мето Колоски го губи компасот и делува дезорганизирано и со матна цел, а последнава тркалезна маса е пример за ова.

повеќе