Говедски стек со црн пипер и сос од коњак

Приготвување:

Ставете ги зрната пипер во толчник и нежно толчете ги за да се здробат крупно. Пренесете ги на чинија. Зачинете ги стековите со морска сол, па валкајте ги во црниот пипер слабо притискајќи за да се обложат.

Во голема тава на средно-висока температура стопете половина од путерот. Пржете ги стековите по 5-6 минути од секоја страна за да бидат средно пржени (или додека да бидат готови по ваш вкус). Пренесете ги на чинија и покријте ги со фолија. Оставете ги така 5 минути.

Во меѓувреме, загрејте го останатиот путер во тава. Ставете го лукот и динстајте 1 минута или додека да замириса. Додајте го коњакот и динстајте, навалувајќи ја тавата, додека половина од коњакот да испари. Додајте ја говедската супа и оставете да зоврие. Динстајте 1-2 минути, или додека сосот да згусне. Додајте ја хоплата и оставете да зоврие. Динстајте 2-3 минути, додека сосот да згусне. Тргнете ја тавата од рингла. Додајте го босилекот и, ако треба, зачинете со сол и црн пипер.

Прелејте ги стековите со по малку сос и послужете веднаш.

Состојки:
2 ќесички цели зрна црн пипер

800 г стекови од говедско филе

20 г путер

2 чешниња лук, здробени

80 мл коњак

130 мл говедскa супа од коцка

130 мл неутрална хопла

1 лажица крупно сечкан босилек

Објавено

Вторник, Мај 26, 2015 - 23:23

Коментари

Помина 22 јуни во уште едно потсетување, дека пред 16 години во 4,30 часот почна битката за Арачиново во која загинаа тројца припадници на македонските полициски сили.

повеќе

И во Турција, како и во Иран и Романија народот постојано ќе го поставува истото прашање: дали средствата потрошени за глорификација на власта можеа да бидат употребени за искоренување на сиромаштијата.

повеќе

Дали Борисов ќе го негира својот претходник, поранешниот премиер, генерал Рачо Петров и ќе продолжи да инсистира на заедничка историја која официјална Бугарија упорно настојува да ни ја подметне.

повеќе