Говедски стек со црн пипер и сос од коњак

Приготвување:

Ставете ги зрната пипер во толчник и нежно толчете ги за да се здробат крупно. Пренесете ги на чинија. Зачинете ги стековите со морска сол, па валкајте ги во црниот пипер слабо притискајќи за да се обложат.

Во голема тава на средно-висока температура стопете половина од путерот. Пржете ги стековите по 5-6 минути од секоја страна за да бидат средно пржени (или додека да бидат готови по ваш вкус). Пренесете ги на чинија и покријте ги со фолија. Оставете ги така 5 минути.

Во меѓувреме, загрејте го останатиот путер во тава. Ставете го лукот и динстајте 1 минута или додека да замириса. Додајте го коњакот и динстајте, навалувајќи ја тавата, додека половина од коњакот да испари. Додајте ја говедската супа и оставете да зоврие. Динстајте 1-2 минути, или додека сосот да згусне. Додајте ја хоплата и оставете да зоврие. Динстајте 2-3 минути, додека сосот да згусне. Тргнете ја тавата од рингла. Додајте го босилекот и, ако треба, зачинете со сол и црн пипер.

Прелејте ги стековите со по малку сос и послужете веднаш.

Состојки:
2 ќесички цели зрна црн пипер

800 г стекови од говедско филе

20 г путер

2 чешниња лук, здробени

80 мл коњак

130 мл говедскa супа од коцка

130 мл неутрална хопла

1 лажица крупно сечкан босилек

Објавено

Вторник, Мај 26, 2015 - 23:23

Коментари

Изминатите неколку дена Централната разузнавачка агенција на САД (ЦИА) објави неколку милиони документи во врска со нивната работа, меѓу кои илјадници документи се однесуваат на СФРЈ и Македонија. 

повеќе

Искрено, сметам дека Трамп нема многу да се посвети на Македонија и на Балканот, како што некои мислат.

повеќе

Социјалните медиуми се алатка која овозможува двонасочна комуникација. Тоа е нивната предност,

повеќе