Чоколадна карамел-торта со сол

Приготвување:

Смелете ги колачињата „орео“ во блендер. Трошките мешајте ги со 120 г стопен путер сè додека не станат рамномерно масни. Истурете ја смесата во калап за торта и со помош на чаша со рамно дно притискајте ја на дното и на страните за еднакво да се распореди. Ставете го калапот 10 минути во замрзнувач.

Во мало тенџере измешајте ги останатите 120 г путер со кафеавиот шеќер. Гответе на средна температура, постојано мешајќи, додека смесата да почне да пушта меурчиња. Продолжете да готвите, постојано мешајќи, уште 1 минута. Тргнете го од рингла. Полека додавајте 60 мл слатка хопла и мешајте додека да се изедначи смесата. Оставете ја карамелата да се олади околу 15 минути. Истурете ја карамелата врз подлогата од „орео“, а потоа вратете го калапот во замрзнувач на околу 30-45 минути додека само да се олади и зацврсти. (Не треба карамелата целосно да замрзне.)

Ставете ги парчињата чоколада во стаклен сад. Во тенџере ставете ги останатите 240 мл слатка хопла и доведете ја до пред вриење на средно висока температура. Прелејте ја жешката хопла врз парчињата чоколада и оставете ги така 5 минути, а потоа брзо матете додека смесата целосно да се изедначи. Полејте ја чоколадата врз карамелата и ставете го калапот во замрзнувач уште само 30 минути, додека да се олади и зацврсти. (Или ставете го во обичен фрижидер, покриен, додека не биде подготвен за послужување.) Пред послужувањето, одозгора наросете трошки морска сол.

Чувајте го колачот во фрижидер покриен и служете го разладен.

Состојки:
  • 36 колачиња „орео“
  • 240 г путер, поделени
  • 140 г кафеав шеќер
  • 300 г слатка хопла, поделена
  • 350 г темна чоколада на парчиња

Објавено

Среда, Јануари 11, 2017 - 23:11

Коментари

Не треба да паднеме во замката која не втурнува во спиралата на континуирано себепоништување.

повеќе

Инвестицијата за изградба на автопатиштата Штип-Миладиновци и Кичево-Охрид повеќе личи на наш подарок за Кинезите, отколку на вистинска инвестиција.

повеќе

На заштитата на животната средина треба да се гледа како на животно важен дел од управувањето на државата.

повеќе