Кујна

Останато од Кујна

Приготвување:Измешајте го кимот со црвениот пипер, ѓумбирот, лукот, солта и црниот пипер и измачкајте го свинското филе. Маринирајте околу еден час или во фрижидер преку ноќ.Загрејте ја рерната на 200 степени. Загрејте голема тава со растително масло и испржете го свинското месо, вртејќи го на 2-3...
27 Октомври 2015 - 10:06
Приготвување:Прво направете ја супата. Измијте го целото говедско месо во ладна вода и исушете го со хартиени крпи. Наполнете големо тенџере со вода (околу 12 чаши) и додајте ги ребрата, солта и дафиновите листови. Доведете ја супата до вриење на средна температура, намалете ја температурата и...
02 Октомври 2015 - 18:55
Приготвување:Внимателно измијте ги печурките отстранувајќи ја сета нечистотија. Исушете ги со хартиени крпи. Исечете ги печурките на 2 или на 4 парчиња (во зависност од нивната големина). Загрејте голема тава, ставете маслиново масло и ставете ги печурките. Од нив ќе почне да испарува вода.Пржете...
08 Септември 2015 - 21:36
Приготвување:Загрејте ја рерната на 180 степени. Обложете ја тавата со мрсна хартија, оставајќи 1 см од хартијата да виси од страните. Тргнете ја тавата на страна.Во сад за мешање, измешајте ги брашното, овесните трошки, кафеавиот шеќер, содата и солта. Додајте го растопениот путер и мешајте сè...
28 Август 2015 - 16:29
Приготвување:Потпечете ги кришките леб во загреана рерна околу 8-10 минути.Во меѓувреме направете го сосот: во блендер измешајте ги жолчката, маслиновото масло, лимоновиот сок, лукот и магдоносот.Зачинете по вкус со сол и црн пипер и прелејте ја смесата врз топлите кростини (тостчиња). По желба...
26 Август 2015 - 09:51
Приготвување:Загрејте ја рерната на 160 степени. Варете ги кајсиите во тенџере со 4 лажици вода, 3 лажици шеќер и екстрактот од ванила додека да почнат да омекнуваат, но не и целосно да се сварат (околу 2-3 минути откако ќе зоврие).Со виљушка измешајте го омекнатиот путер со 150-те г шеќер, додека...
25 Август 2015 - 16:44
Приготвување:Излупете ги компирите и изрендајте ги на крупната страна на рендето.Отстранете го вишокот течност од ренданите компири. Додајте ги јајцето и сечканиот кромид, сол и црн пипер, и убаво измешајте.Загрејте го маслото во голема нелеплива тава. Со лажица ставајте од смесата во тавата и...
25 Август 2015 - 16:00
Приготвување:За преливот: во сад на пареа (или во микробранова) стопете ги чоколадата и мазниот путер од кикиритки. Оставете ги да се оладат неколку минути, додека ги правите коцките.За коцките: намачкајте ја тавата со малку путер. Со миксер матете ги обичниот путер и грутчестиот путер од кикиритки...
18 Август 2015 - 12:24
Приготвување:Загрејте ја рерната на 180 степени.Стопете ја чоколадата во микробранова печка или на пареа, промешајте и оставете ја да се излади.Изматете ги путерот и шеќерот. Со миксерот на мала брзина, полека истурајте капка по капка од смесата во оладената чоколада. Матејќи додавајте ги јајцата...
07 Август 2015 - 20:32
Приготвување:Загрејте ја тавата на средна температура.Измешајте ги брашното, солта, прашокот за печиво и шеќерот. Оставете ги на страна.Во друг сад измешајте го кондензираното млеко со сок од 1 лимон (додајте уште сок ако треба) и со кората од лимон. Оставете ги така пет минути, а потоа додајте ги...
11 Јули 2015 - 19:15

Нашите умни, работливи и чесни граѓани заслужуваат да имаат излез на „море" што се нарекува светски пазар.

повеќе

Како што транспортниот систем ја дефинира структурата на урбаното „ткиво", така половата поделба ја дефинира структурата на општеството.

повеќе

Киев не може да дозволи, ниту од морална, ни од правна гледна точка, нејзини претпријатија да бидат конфискувани.

повеќе