Колумни

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

19 Април 2021 - 12:24

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

17 Април 2021 - 12:53

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

17 Април 2021 - 10:41

Отворено писмо до претседателот Пендаровски и  академска фела во Македонија.

17 Април 2021 - 07:33

Опседнатоста со лесна и брза заработувачка, завидливоста и љубомората кон побогатите, невидената мрзливост комбинирана со желбата за убав и прилично ситуиран живот, од Македонците создаде зомбизирани суштества кои лутаат низ времето и просторот, без патоказ и без изграден вредносен ориентир по кој ќе се водат низ животот.

15 Април 2021 - 10:26

Иако новогодишните честитки во јануари оваа година, беа најчесто за здравје и со желба за „старото нормално“, првите три месеци од 2021 година не навестуваат крупни промени околу тоа кој ќе биде повторно најизговорениот збор и во периодот кој претстои. 

14 Април 2021 - 15:40

Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. 

12 Април 2021 - 15:30

Тие се виновни за криминалите и состојбите во високото образование.

10 Април 2021 - 07:31

Вакцинирањето преку ред, слабата стратегија и лошата комуникација со јавноста ги обележаа првите месеци на вакцинирање во Хрватска која во моментов е близу дното на ЕУ во однос на процентот на вакцинирана популација. 

09 Април 2021 - 16:32

Објективното обединување околу нашата заедничка историја од времето на цар Самоил, од средниот век воопшто и од подоцнежните епохи, ќе нè направи сите нас, граѓаните на двете земји, пообединети и побогати во Европа.

07 Април 2021 - 12:29

Референдумот за влез во ЕЕО, ќе биде референдум за одлучување и одлуката од него е задолжителна.

 

07 Април 2021 - 09:33

Бројот на заразени и смртни случаи значајно се зголеми во изминатиот период, а епидемиолошката состојба во државата е критична.

05 Април 2021 - 22:12

Можеби чинот е симболичен, можеби е пресметан, но зошто да не веруваме во тоа дека е искрен и човечен.

05 Април 2021 - 07:30

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе