Притвор и психијатриско лекување за двајца тетовчани кои нападнаа полициски службеници

Денеска Секторот за внатрешни работи Тетово до Основното јавно обвинителство Тетово поднесе кривична пријава против А.М.(40) и Л.М.(39), двајцата од тетовско Гајре.

За нив постои основи на сомнение дека сториле кривични дела: "напад на службено лице при вршење работи на безбедноста", казниво по член 383 став 2 од Кривичниот законик и " противправно лишување од слобода" согласно член 140 став 1 од КЗ, а Л.М. и за кривично дело "неовластено изработување, држење, посредување и тргување со оружје и распрскувачки материи" казниво по член 396 од КЗ..

Со кривичната пријава двајцата биле изведени пред судија во претходна постапка на Основниот суд Тетово, кој на А.М. му определил мерка притвор од 8 дена, додека на Л.М. мерка за безбедност- задолжително психијатриско лекување и чување во здравствена установа. А.М.ќе биде спроведен во КПУ Затвор "Скопје" во Скопје за издржување на притворот.

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе

Нов фронт за работа на градежните фирми на веќе изградените згради (и куќи) треба да биде топлинската изолација.

повеќе

Во Македонија не постои никаква забрана за конверзиона терапија, а лиценцираните психолози што може да се јават како спроведувачи или наведувачи на ваква „терапија“, за жал, не сносат никакви последици.

повеќе