МВР и РСБСП: Внимателно со земјоделските машини, четворица загинале со трактор годинава

Републички совет за безбедност на сообраќајот на патиштата (РСБСП) и Министерството за внатрешни работи (МВР) денеска реализираа превентивни активности за едукација на возачите на трактори и земјоделски машини и за дополнително обележување на овие возила заради нивна поголема видливост и безбедно учество во сообраќајот. Целта на кампањата е подигање на свеста за одговорно и рамноправно учество во сообраќајот на возачите на трактори и земјоделски машини.

„Во период кога по сообраќајниците се движат поголем број на трактори и земјоделски машини РСБСП и МВР спроведуваат кампања под мотото „Безбедно возење на трактори и земјоделски машини. Обрнете внимание на тракторите и земјоделските машини, и тие рамноправно учествуваат во сообраќајот, а возачите кои управуваат со трактор да возат технички исправни и означени трактори за да бидат видливи во сообраќајот", рече претседателката на РСБСП Гордана Кожуваровска.

Помошникот министер за односи со јавност во МВР Тони Ангеловски соопшти дека во првите девет месеци од годината четири лица загинале во сообраќајни несреќи со трактори, од нив двајца се возачи на трактори, а двајца сопатници.

„Истите бројки ги имавме и во првите девет месеци од 2021 година, а се повторуваат и годинава. Тракторите не можат да се движат кој знае колку брзо, но проблем е неисправноста на машините и возачките грешки. Затоа упатуваме апел за максимална внимателност при управување на трактори, затоа што грешките можат да бидат фатални", рече Ангеловски.

Трагично е што воопшто треба да се бориме за зачувување на институција која отсекогаш била стожер на културниот живот во Македонија.

повеќе

Македонија нема рециклирачки капацитет за пластичната амбалажа, а со увозот на ѓубре како гориво во индустријата, станува и неофицијална депонија на ЕУ.

повеќе

Влијанието на корупцијата врз економијата е значајно. Корупцијата може да доведе до неефикасност и погрешна распределба на ресурсите, да ги обесхрабри странските инвестиции и да ја поткопа конкурентноста на фирмите.

повеќе