Јавно обвинителство

Мерцедес од 50 илјади евра украден во Србија е регистриран во земјава, помогнал вработен во МВР

Вреден и луксузен хибриден „мерцедес“ бил изнајмен во Белград од рентакар агенција, бил возен преку Косово и Македонија, потоа во Бугарија каде му биле сменети идентификациските броеви, по што бил однесен на регистрација во Скопје. Легализација и регистрација на „мерцедесoт“ овозможл референт во соодветната служба на МВР.  Истрагата покажала дека двете лица легализирале и други скапи автомобили од марките „мерцедес“, „порше“, „БМВ“... Јавното обвинителство поднесе обвинение против двете лица.

Јавен обвинител од Основното јавно обвинителство Скопје поднесе обвинение против две лица, од кои едното се товари за кривично дело – Измама, додека другото лице е обвинето за продолжено кривично дело – Злоупотреба на службена положба и овластување.

„Првиот обвинет на 16.06.2021 година, користејќи лажен идентитет и лична карта на туѓо име, склучил договор за наем на автомобил Mercedes benz s300 bluetec hybrid со рентакар агенција од Белград, Републка Србија. Лажно прикажал дека има намера автомобилот да го врати за еден месец, иако немал намера да го изнајми, туку да го одземе и за друг да прибави противправна имотна корист во значителна вредност. Возилото под наем, преку Косово и Република Северна Македонија, на 21.06 го однел на непозната локација во Република Бугарија“, се наведува во соопштението од Јавното обвинителство.

На 10.07.2021 година, како што велат од Обвинителството, возилото со променет идентификационен број, се појавило повторно во земјава кога преку станица за технички преглед биле доставени документи за негова регистрација. Вториот обвинет во својство на службено лице – референт за управни работи на Одделение за управни работи – Скопје при МВР, поттикнат со умисла од лице кое до овој момент е недостапно на органите на прогонот, овозможил регистрација на возилото врз основа на некомплетна и лажна документација. Тој веднаш изготвил сообраќајна дозвола и издал регистарски таблици за возилото без да ги провери потеклото и сопственоста, вистинитоста на документите за увозно царинење и записите за техничка исправност на автомобилот, како и без да побара и обезбеди потврда од системот на Интерпол дали возилото е предмет на потрага. Со ова обвинетиот на поттикнувачот му обезбедил противправно да се стекне со значителна имотна корист во проценета вредност од 49.850 евра.

При спроведувањето на истражната постапка било утврди дека истото службено лице, поттикнато од другиот обвинет и од лицето кое е недостапно да органите на прогонот, во периодот од август 2020 година до крајот на јуни 2021 година во шест други наврати овозможил регистрација на вредни автомобили во земјава, без никаква или врз основа на лажна документација.

„На овој начин тој на другите двајца им овозможил противправно да станат сопственици на автомобили Fiat 500 Abarth, Renault Megane 1.6 GT, BMW X5 XDrive30D, Mercedes Benz GLE 350D 4Matic, Toyota RAV4 и Porshe Cayenne Diesel. За регистрација на возилата со изменети идентификациски броеви била приложувана фалсификувана документација дека се набавени во странство, иако всушност тие биле предмет на потрага во различни европски земји. По извршената регистрација во Скопје, автомобилите биле препродавани на трети лица, со што продавачите оствариле противправна имотна корист проценета на вкупна вредност од 218.368 евра“, посочуваат од Обвинителството.

За третото пријавено лице кое поттикнувало извршување на кривичните дела и кое е недостапно на органите на прогонот, постапката е во прекин до неговото пронаоѓање и лишување од слобода.

Како да ги зачуваме националните и креативни наследства со помош на вештачката интелигенција?

повеќе

Ќутејќи - банализирамо. Банализирајќи - нормализирамо. Нормализирајќи - дозвољуемо пред очи да ни се повампируа фашизмот и нацизмот.

повеќе

Самата идеја на странските директни инвестиции е да донесе нови вработувања со повисоки плати кои треба да ги исплаќа странскиот инвеститор.

повеќе