Кривична за скопјанец и правно лице за загрозување на животната средина и природата со отпад

Кривична пријава против Ф.Ј.(20) од Скопје и против правно од Скопје, поднесе Единица за економски и компјутерски криминал поради постоење основи на сомнение за сторено кривично дело „загрозување на животната средина и природата со отпад", казниво по член 230 ст.3 вв ст.5 од Кривичниот законик.

Во февруари 2022 година, при извршена контрола од страна на полициски службеници и инспектори од Државниот пазарен инспекторат, бил пронајден нерегистриран склад за откуп и продажба на секундарни суровини, сопственост на правното лице, чиј управител бил првопријавениот.

Притоа, било утврдено дека Ф.Ј., преку правното лице, неовластено тргувал со отпад без да поседува дозвола за вршење на дејност управување со отпад издадена од Мининистерството за животна средина и просторно планирање.

 

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе

Иако е важно да бараме решенија за нашата заедничка историја и да се обидеме да ги разликуваме фактите од пропагандата, зарем не е исто така важно да научиме да живееме заедно и покрај нашите различни и силно политизирани гледишта?

повеќе

Нашето општество е социјално неправедно, а социјалната неправда е, и ќе биде погубна.

повеќе