Волво целосно ќе се префрли на производство на електрични автомобили до 2030 година

Сопственикот на Волво, кинески Џили, објави вчера дека до крајот на деценијата шведската марка целосно ќе премине на електрични возила.

Со планот е предвидено постепено укинување на сите автомобили со мотори со внатрешно согорување, вклучувајќи ги и хибридите, и ќе продава исклучиво електрични возила до 2030.

„Транзицијата на компанијата кон тоа да стане произведувач на целосно електрични автомобили е дел од амбициозниот план кој има врска со климатските промени“, соопшти Волво.

Компанијата се труди да продолжи со доследното намалување на емисиите на јаглерод-диоксид во текот на животниот циклус на автомобилите.

Амбициозниот план за 2030 претставува забрзување на стратегијата за електрификација на компанијата Волво, водена од растот на побарувачката за нејзините електрифицирани автомобили во последните години, но и со цврсто уверување дека пазарот за автомобили со внатрешно согорување е сè помал.

Компанијата најави и дека своите целосно електрични модели ќе ги продава преку интернет.

Пред неколку недели се наврши една година од почетокот на пандемијата. Ковид-19 ги разоткри системските проблеми во здравствениот систем и другите институционални гранки на Косово.

повеќе

Ако не се претвориме во систем на вакцинални касти („Тргни ги твоите Астразенека-шепи од мојот Фајзер-дедо“), може да застраниме кон вакцинални пасоши со сомнителна валидност („Врвката на оваа пропусница не е во нијанса одобрена од СЗО!“).

повеќе

Освен неколку изолирани обиди, повеќето луѓе не реагираат кај институциите и не бараат одговорност. 

повеќе