Доџ сторм концепт З-250 Бертоне

Уникатниот концепт на Доџ кој требало да ѝ биде конкуренција на корветата (ВИДЕО)

Секоја година во светот се претставуваат цел куп концептни автомобили, но, за жал, голем дел од нив се уништуваат. Без оглед дали поради законите или други причини, тие не може да бидат зачувани, но тоа не е секогаш така. Во 1950-тите концептните возила се третирале како секој друг сериски модел и затоа овој единствен доџ сторм З-250 стигнал до Питерсен музејот.

Кураторот на Питерсен автомобилскиот музеј Лесли Кендал на Јутјуб ја раскажува приказната за овој стар доџ. Замислен како одговор на европските спортски автомобили кои привлекувале интерес во САД по Втората светска војна, доџ сторм З-250 изгледа како конкуренција на култната корвета на Шевролет или форд тандербрд.

Каросеријата е дизајнирана од славниот Италијанец Бертоне. Однадвор е многу пооригинален од производите на Форд и Шевролет од тоа време, со спортски став. Поради тоа што бил замислен како тркачки автомобил, под хаубата се наоѓал V8 мотор.

Постои нужна потреба од прилагодување на студиските програми, соодветните силабуси и наставниот курикулум на реалната потреба на пазарот на труд во државата.

повеќе

Во текот на оваа и претходната година, инфлацијата ја задуши македонската економија. 

повеќе

Одлучната изборна победа на италијанската десница овозможува нејзиниот лидер да биде првата жена премиер во Италија и прва која тврди дека недвосмислено има постфашистичко потекло.

повеќе