По повод 60-годишнината

Рено направи дрон од „четворката“ (ФОТО+ВИДЕО)

Рено ја одбележа 60-годишнината на легендарниот модел 4 со летечки проект кој симболизира како моделот би можел да изгледа по уште 60 години.

 

Дизајниран со специјалистите на Д Арсенал, АИР4 го претставува рено 4 како моќен дрон изработен од карбонски влакна.

Не е тајна дека Рено ја враќа „четворката“, која се продаде во повеќе од 8 милиони примероци од 1961 до 1991 година. Но, сигурно нема да лета. Она што е заедничко меѓу новата Р4 и АИР4 е што ги придвижуваат батерии.

Кај дронот тенките челични тркала се заменети со четири пропелери, каросеријата е поставена на средината на рамката, и се крева нанапред за да може да се влезе во кабината.

И наместо четирицилиндерскиот мотор со внатрешно согорува како во оругиналот има литиумска батерија со 90.000 милиампер часови, што е доволно за брзина од 26 метри во секунда. Тоа е околу 100 км/ч, што и не е толку побавно од оригиналната брзина на рено 4 од околу 120 км/ч. Најголемата висини е 700 метри, а Рено објави дека секој од четирите пропелери генерира околу 95 килограми вертикален потисок.

„По целогодишното прославување сакавме да направиме нешто неконвенционално за да ја завршиме 60-годишнината на „четворката““, кажа Арно Белони, глобалниот маркетинг директор на Рено, за АИР4. „Оваа соработка со Д Арсенал некако дојде природно. Летечкиот концепт АИР4 е нешто невидено и визија како би можел моделот да изгледа по уште 60 години“.

Јазикот е многу повеќе од структура на една реченица или граматика, јазикот е нашата историја, нашите обичаи и нашето наследство...

повеќе

Овој отпад, освен тоа што ја загадува животната средина, исто така предизвикува дефекти во машините, ги оштетува контејнерите и го спречува транспортот на друг отпад.

повеќе

Нема простор за двоумење и губење време, затоа Македонија и Бугарија треба да соработуваат што е можно поскоро за да најдат јасен јазик за разбирање, во процес кој би бил следен од ЕУ, Вашингтон и ОН.

повеќе