Рено 5 прототип

Култното рено 5 се враќа како ретро-футуристичен електричен автомобил (ФОТО+ВИДЕО)

Рено го претстави 5 прототип, показна вежба која всушност е модерна електрична инкарнација на култниот градски автомобил рено 5, како дел од стратегискиот план „Ренолушн“ кој вклучува седум нови електрични возила до 2025 година.

 

Не е тешко да се види дека новата „петка“ на Рено е поприлично инспирирана од оригиналниот дизајн, комбинирајќи ги чистите линии на оригиналот со модерни и футуристички детали, особено на предниот дел.

Директорот на дизајн на Рено Жил Видал ги употребил стилските елементи на оригиналот за потребите на модерно електрично возило, како отворот за воздух на хаубата кој сега го крие приклучокот за полнење, задните светла кои сега се и спојлери за подобра аеродинамика, а магленките сега се дневни светла.

Има и предно и задно лого кои светат, покрив покриен со текстил, како и француското знаме на ретровизорите. Рено не објави фотографии од ентериерот.

Француската компанија не соопшти ни детали за електромоторот, како моќноста или радиусот со едно полнење, но кажа дека новиот рено 5 е дизајниран како електрично возило од самиот почеток што значи дека нема да има верзија со мотор со внатрешно согорување.

„Дизајнот на рено 5 прототип е базиран на Р5, култен модел од нашето наследство“, кажа Видал. „Овој прототип едноставно зрачи модерност, возило релевантно за своето време: урбано, електрично, привлечно“.

На рено 5 треба да му се придружи модерна електрична реинкарнација на уште еден модел од историјата, рено 4. Француската компанија сака 30 отсто од продажбата да бидат целосно електрични возила до 2025, а моделите како новата „петка“ сигурно ќе имаат голема улога во тоа.

Можеби ни треба регистар на погрешни перцепции на граѓаните за криминалот и корупцијата во државата.

повеќе

Младите бараат подобар живот надвор од државата, бидејќи доаѓаат до заклучок дека приватните компании и странските организации им пружаат поголема поддршка и повеќе ги вреднуваат отколку сопствената држава.

повеќе

Во САД и некои други земји, припадниците на загрозените расни и етнички малцинства имаат пократок животен век од просечниот, и поради тоа не се доволно застапени меѓу оние за кои најмногу се очекува дека ќе починат од ковид-19.

повеќе