Форд објави мистериозни фотографии од мустанг од 1966 со централно поставен мотор (ФОТО)

Шевролет минатата година, за првпат по речиси седум децении, претстави корвета со централно поставен мотор, со што целосно ја смени концепцијата на легендарниот модел.

Иако во далечните шеесетти експериментираше со концептни автомобили со мотор сместен зад седиштето на возачот, на американската компанија ѝ беа потребни 66 години за да се одлучи за таква конфигурација во серискиот модел на корветата.

Судејќи по тукушто откриените фотографии, Форд во истиот период, поточно во 1966 година, размислувал за опција на мустанг со централно поставена погонска единица.

Форд перформанс на својот официјален сајт објави четири фотографии од овој концепт, но без приказната која би ги објаснила потеклото и судбината на возилото.

Причината? Тоа што и тие немаат повеќе информации за автомобилот, освен тоа што може да се види на фотографиите, односно дека моторот наместо напред, како кај сите мустанзи, е сместен зад седиштата на возачот и совозачот.

Покрај тоа, познато е дека фотографиите се направени во дизајнерското стуио во Дирборн, на 2 мај 1966 година.

Тоа е причината зошто Форд им се обрати на вљубениците во мустангот и на добрите познавачи на овој модел во обид да ја открие целата приказна за интересниот концепт.

Сите оние кои знаат повеќе детали за автомобилот, Форд ги повика да испратат мејл на ClubHub@ford.com. Компанијата подготви и „специјална награда“ доколку пружените информации помогнат да се пополнат празнините.

Бизнис заедницата која до пред некој месец постојано „трубеше“ како државата не треба да ѝ се меша во работата, веднаш почна да плаче за државна помош.

повеќе

Кога може оние кои пукаа по нас, оние кои ги убија Аце, Коки и Оливер да бидат на слобода, зошто не би бил помилуван и ти?

повеќе

Го регистрираме името Јунајтед Маседонианс и тогаја сетне почнаме да прајме отворени Илинденцки пикници – македонцки илинденцки, не со Богарите. Сами ние Македонци и народо трна.

повеќе