Фолксваген го укинува пасат седан

Како што пишува британски Аутокар, германски Фолксваген го прекинал производството на пасат лимузината за европскиот пазар.

EPA-EFE

Причините за оваа одлука се посилната продажба на карван верзијата на пасат и постоењето на слично позиционираниот артеон.

Вестите за тоа дека Фолксваген ќе ја укине пасат лимузината во Европа се појавуваат од 2020. Се очекуваше тоа да се случи во 2023, но најновите вести значат дека германскиот автомобилски гигант ја сменил предвидената временска рамка.

Фолксваген најави и крај на пасатот во Северна Америка, а тамошниот пасат лимитед едишн 2022 го означува крајот на производството во САД.

Моделот на деветтата генерација на пасат за 2023 година ќе биде направен на база на унапредената ем-кју-би платформа. Со овој најнов развој, деветтата генерација ќе биде достапна само како карвански модел кога ќе стигне на Стариот континент.

Треба да се потсети дека пасатот беше достапен како седан и карван од 1973 година кога беше претставен оригиналниот модел.

Легенда под Главна слика

EPA-EFE

За пишувањата на Хари Костов за проблемите на државата – ако компетентен човек зборува за нефункционирањето на правната држава, кое има директен одраз врз економијата, не може тоа да се заврши со охридскиот уличен жаргон.

повеќе

Колку и да сакаме Украинците да добијат целосна правда, на ерата на славни војни, несомнени победи и чисти порази ѝ дојде крајот. 

повеќе

Македонскиот народ мора да ја заштити автокефалноста на својата Македонска православна црква - Охридска архиепископија, како еден од носечките елементи на неговиот идентитет, од сите загрозувања од Фанар, од СПЦ и другите меѓународни црковни и други чинители. Време е за нов Македонски црковно-народен собир, како во 1945 година.

повеќе