Бугарија и Грција обединети против македонската интеграција во ЕУ

Бугарија ја враќа во игра декларацијата на Иван Костов и Љубчо Георгиевски

Бугарските политичари, историчари на чело на државни институции, медиуми, поединци... не застануваат со антимакедонската кампања и со отворените закани. Или нови учебници по историја или нема ЕУ, велат историчарите. Или добри соседи или нема ЕУ, велат политичарите. Стигна дури и ваква закана од познатиот антимакедонист Божидар Димитров  – ако Македонија влезе во ЕУ ќе бара автономија во Благоевград.

Бугарите не го заборавија ни Љубчо Георгиевски и потсетија на договорот со Иван Костов, премиер на Бугарија во 1999 година. Она што се претпоставуваше, денеска стана и официјална позиција на Бугарија и Грција во однос на декемвриските очекувања во однос на датумот за почеток на преговорите на Македонија во ЕУ. Грција условува со промена на името, а Бугарија со добрососедство, во чија заднина се крие непризнавањето на постоењето на македонскиот идентитет, јазик и народ.

Ако за Грција антимакедонската политика е константа, за Бугарија таа политика станува се поотворена како што Македонија се приближува до ЕУ. А и грчките и бугарските политичари притоа се повикуваат на добрососедство!?!

Топло-ладна политика на Бугарија

Меѓудржавните односи меѓу Македонија и Бугарија во последниве десет години се променливи. Интересно е тоа што Бугарија на почетоткот на независноста на Македонија не пројавила никаква  јавна манифестација против државното осамостојување на Македонија. Напротив.

На 14 септември 1991 година во Софија македонскиот премиер Никола Кљусев се сретнал со премиерот и со претседателот на Бугарија, Димитар Попов и Жељу Желев. Бугарските државници тогаш откриваат дека одбивале да учествуваат на разговорите и договорите за Македонија кои во 1991 година ги организирала Грција со Југославија (Србија) и Романија.

На 15 јануари 1992 година Бугарија ја призна Македонија под уставното име. Пред признавањето бугарскиот министер за надворешни работи Стојан Ганев ја информира Атина дека тие немаат намера да определуваат име на друга држава, односно дека го прифаќаат уставното име на Македонија.

Сепак, бугарскиот претседател Жељу Желев, по средбата со Мицотакис во Швајцарија на 1 февруари 1992 година изјавил дека двајцата

Жељу Желев и Киро Глигоров

државници имале исти ставови за прашањето за непостоење на македонско малцинство во Бугарија и Грција.

Воспоставувањето на дипломатските односи на Бугарија со Македонија дојде дури на 20 декември 1993 година.

И Желев во тој период неколкупати изјавил дека Бугарија не признавале и не можеле да признаат постоење на македонски народ, нација и јазик. Македонско-бугарските односи тие години се влошуваат откако Бугарија одбива билатералните договори, спогодби и други акти да ги потпишува на македонски јазик. Тогаш (17 септември 1994 година) дури и весникот „Дума“, орган на Бугарската социјалистичка партија напиша дека Македонија треба да се третира како втора бугарска држава.

Љубчо Георгиевски го деградира македонскиот јазик 

Денешниот шеф на бугарската дипломатија Николај Младенов изјави дека македонско-бугарските односи можат да се подобрат само ако се засноваат на принципите кои уште во 1999 година ги потпишале тогашните премиери Љубчо Георгиевски и Иван Костов.

Иван Костов и Љубчо Георгиевски

Георгиевски во Софија со Костов потпишаа заедничка декларација во која пишува дека двете страни „ќе преземат ефикасни мерки за спречување на недобронамерната пропаганда од страна на институции и агенции, нема да дозволат активности на приватни лица насочени кон поттикнување насилства, омраза или други слични дејства што би наштетиле на односите меѓу Р. Македонија и Р. Бугарија“. Освен тоа, Георгиевски прифати деградирање на македонскиот јазик од национален јазик на јазик утврден со Уставот на Република Македонија, што подразбира јазик создаден со политичка одлука и практикуван во внатрешните граници.

Овој документ тогаш наиде на едногласна осуда на македонската јазик за тоа дека со ова се понижи македонската нација. Тогаш најгласни беа претставниците на денешниот коалициски партнер на партијата на Георгиевски, СДСМ.

По оваа декларација бугарската страна набрзинка ги потпиша сите договори, спогодби и други акти.

Освен Грција, и Бугарија има проблем со прифаќањето од македонска страна на континуитетот на историското минато на македонскиот народ од античкиот период и меѓународното афирмирање на автентичноста на македонската нација, јазик и култура.

До декемврискиот самит на Европскиот совет на кој треба да се реши дали Македонија ќе добие датум за преговори за членство во ЕУ има уште еден месец. Очигледно е дека македонските ЕУ соседи имаат време за искажување на нивниот терк на добрососедски односи.

Александар Дамовски

Неколку години при здрав разум сакаат да ни наметнат и да нѐ убедат дека со соседна Бугарија сме имале заедничка историја. 

повеќе

Деновиве во Комората пристигна нацрт-концептот за даночни реформи, кој треба да претставува основа за јавна расправа во наредниот период.

повеќе

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе