Бугарија и Грција здружени изјавија: Нема да ја пуштиме Македонија во ЕУ, ако не се докаже како добар сосед

Министерите за надворешни работи на Бугарија и Грција, Николај Младенов и Димитрис Аврамопулос потврдија дека нема да дозволат влез на Македонија во ЕУ ако Скопје не докаже дека има намера да ги унапреди добрососедските односи. Тоа значи решавање на спорот со името и запирање на националистичкиот говор кон Бугарија, заклучиле министрите.

На средбата на двајцата министри учествуваше и нивниот колега од Романија Тит Корлатеан. „Ние немаме проблем со Македонија, ние имаме проблем со национализмот на некои политички лидери во Македонија“, изјави Младенов.

Македонија веќе ја идентификува и Софија како можна втора пречка во однос на интеграцијата во ЕУ. Софија и официјално соопшти дека можеби нема да даде поддршка на датумот за преговори за членство во ЕУ во декември, пренесуваат бугарските медиуми.

„Треба да се прави разлика помеѓу македонската влада и народот на Македонија, изјави денеска бугарскиот европратеник и секретар на Националниот совет на Бугарската социјалистичка партија (БСП) Кристијан Вигенин по дводневната посета на Македонија, јави бугарската агенција Фокус.

„Како резултат на влошената клима меѓу Бугарија и Македонија морав да ја посетам земјата. Треба да внимаваме какви пораки испраќаме бидејќи и тоа може да предизвика диви реакции“, забележа Вигенин.

„Треба да се направи разлика помеѓу краткорочните и долгорочните цели во однос на Македонија. Владата предводена од премиерот Никола Груевски ја занемарува тешката ситуација во земјата и нејзина цел е мобилизирање на гласачите преку симулација на надворешни закани. Тие сакаат влез во ЕУ, но оваа цел не може да се каже дека не им е приоритет“, коментира Вигенин.

Во Македонија само 1% од младите професионално се занимаваат со спорт, 7% спортуваат аматерски, додека 42% спортуваат рекреативно или практикуваат физичка активност во вид на хоби и рекреација.

повеќе

Нашето законодавство дава поголема важност на едно парче хартија отколку на вистинската состојба на терен.

повеќе

Еве што знаат мнозинството Македонци и Бугари родени до 1980 година.

повеќе