Македонија во 1926 година (ФОТОГАЛЕРИЈА)

Германскиот фотограф Курт Хилшер (Kurt Hielscher: 1881-1948) е автор на илјадници фотографии направени во дваесеттите и триесеттите години на минатиот век. Тој со својот фотоапарат во тоа време станал своевиден хроничар на Шпанија (1922), Германија (1924), Италија (1925), Австрија (1928), Скандинавија (1932) и Романија (1933). Неговите фотографии се објавувани во своевремено доста популарни книги со архитектонска и пејзажна фотографија како што се „Непознатата Шпанија“, „Германија“, „Данска, Шведска, Норвешка“, „Романија“...

Тој во 1926 година престојувал и во Македонија.

Ова е дел од неговите фотографии направени во Штип, Кратово, Охрид, Велес, Скопје...

Ново Село

Ново Село

Охрид

Вол, запрежна кола и маж и жена

Селани од Брадовица

Џамија, Скопје

Манастир Св. Архангел Михаил, Прилеп

Улица, Охрид

Улична сцена, Скопје

Скопско кале

Реката Вардар, Велес

Долината на реката Треска, Скопје

Исламски гробишта,Скопје

Штип

Кајчиња на Охридско Езеро

Деца во носии

Фамилија со магаре

Камен ѕид, Кратово

Кратово

Куќите во Кратово

Продавач на лимонада

Манастирска црква, Матка

Во близина на Кратово

Ново Село

И Софија ќе треба да не го запре македонското евро-интегрирање на самиот почеток – и Скопје ќе треба да ја декомунистицира и дејугословенизира својата елита, економија, политика, наратива и медиуми.

повеќе

На светов има доволно место и за доктори и за антиваксери, и за научници и инженери, како и за рамноземјани и антимаскери, за уметници и фантазери.

повеќе

Во Законот кој е предложен воопшто не се цели на попишување на реалната состојба на терен, туку се цели на попишување на сите возможни граѓани заради задоволување на политички цели.

повеќе