„Дрекслер Мајер“ ќе прави делови за „мерцедес“ и ќе вработи 4.000 лица

Германската компанија „Дрекслер Мајер“ за делови за „мерцедес“ во понеделник со Владата ќе го потпише договорот за инвестиција во Република Македонија вредна 30 милиони евра. Компанијата ќе отвори фабрика за производство на делови за „мерцедес“ која постепено ќе вработи 4.000 лица, најави денеска премиерот Никола Груевски.

[caption id="attachment_44479" align="alignright" width="320" caption="Никола Груевски"][/caption]

„Станува збор за инвестиција во кавадаречкиот регион. Фабриката ќе се гради во близина на Кавадарци. Ќе има и индиректни вработувања. Според бројот на вработени таа ќе биде фабрика која ќе вработува најмногу луѓе во Македонија“, рече премиерот Груевски по предавање во употреба на лабораторија на Институтот за патологија.
Тој потсети дека оваа инвестиција е резултат на процес кој се води подолг период, а последната средба со оваа комапнија ја имале на бизнис форумот во Германија каде организирале и посебна работна средба со раководството на компанијата.

Западен Балкан оди во насока на целосна контрола на државните институции во служба на политичките елити. Не е чудо што граѓаните имаат ниска доверба во овие институции.

повеќе

Граѓаните се преморени од бескрајните, приказни на предавници и патриоти, тирански платформи, договори со Грција, Бугарија, рекети, пописи, тендери,

повеќе

Критичкото малцинство, на 2020 година не гледа само како на година која ја донесе вирусната пандемија, туку и како на година која донесе и еден друг вид на пандемија, онаа на КОВИД-авторитаризмот.

повеќе