МКЦ со нов Планетариум

Младински културен центар - Скопје, со сопствени средства и со средства од донација на компанија од Скопје, чиј сопственик сакаше да остане анонимен, jа заврши реконструкцијата на двете куполи кои се наоѓаат над Планетериумот и Детскиот креативен центар на објектот на МКЦ.

Со ова е решен тридеценискиот проблем со протекувањето и руинирањето на кровната површина, се заштити ентериерот во Детскиот креативен центар како и скапата оптичка опрема која служи за презентација во единствениот Планетариум во Македонија и каде учениците од цела Македонија ги добиваат основните знаења од астрономијата и астрофизиката.

Програмата за вакцинација во Бугарија може исклучиво да се окарактеризира како фијаско. 

повеќе

Вакцинирањето преку ред, слабата стратегија и лошата комуникација со јавноста ги обележаа првите месеци на вакцинирање во Хрватска која во моментов е близу дното на ЕУ во однос на процентот на вакцинирана популација. 

повеќе