Отворен дневен Центар за старци во Скопје

Дневен центар за стари лица е отворен денеска во Скопје.

Центарот за стари лица каде тие ќе може да престојуваат и да добиваат нега и помош е заеднички проект на Министерството за труд и социјална политика, Град Скопје и Црвениот крст на Скопје.

„Би сакал да им се заблагодарам на вработените и на градоначалникот на Град Скопје, на Црвениот крст на Република Македонија и на Црвениот крст на Град Скопје, затоа што секогаш ни помагаат во реализацијата на нашите проекти“, изјави Спиро Ристовски, министер за труд и социјала, на денешното отварање на Центарот.

Тој нагласи дека по примерот на Скопје исти центри треба да се отворат и во другите градови. се грижат за старите лица во нивните општини.

Градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски објасни дека Центарот ќе им послужи на старите лица и за забава.

Дел од активностите кои ќе се реализираат секој ден ќе бидат едукации на теми што се интересни и корисни за старите лица, игри како бинго, шах, пикадо, а ќе се организираат разни креативни работилници, како и заеднички прошетки“, рече тој.

Kога веќе треба да се држи комбинирана настава, колку и да е комплицирана таа „равенка“, во неа не смее да се забораваат децата кои учат онлајн.

повеќе

Под менторство на овој истраен истражувач, научник и педагог, се развивале и се формирале многумина трудбеници и афирматори на македонското културно наследство.

повеќе

Ковидот нема да нѐ победи. Да зборуваме за раст и развој, за подобар и забрзан раст, за паметен и зелен развој.

повеќе