„Расколник“ донесе 19 кривични пријави за перење пари

Полицијата денеска им поднесе кривични пријави за перење пари на деветнаесет приврзаници на Јован Вранишковски, расчинетиот македонски владика осуден за проневера на 250.000 евра од МПЦ.


Како што соопшти МВР на денешната прес-конференција, со тоа почнала последната фаза од акцијата „Расколник“.

Кривични пријави добија Ј.В.(46) од Битола, потоа против М.К.(34) од Штип и Д.Н.(34) од Скопје, Н.С.(33) од Скопје, М.Т.(39) од Скопје, К.П.(47) од Скопје, Ф.Х.(56) од Битола, М.И.(39) од село Нижеполе, О.М.(32) од Битола, З.Д.(33), М.П.(66), С.Б.(45) од Скопје, О.И.(39) и Г.И.(37) од Прилеп, Г.В(73), М.П.(41), И.П.(69) од Битола, Ф.Н.(38) од Скопје, В.Т.(63) од Скопје.

Шестмина од нив добија мерка притвор од 30 дена, а останатите ќе се бранат од слобода.

Кривична пријава е поднесена и против здружението на граѓани „Анастасија“, кое е формирано од приврзаниците на Вранишковски.

Според МВР, Вранишковски со своите соработници за да ги легализира проневерените пари од МПЦ, направил повеќе раситнети парични трансакции на сметката на здружението „Анастасија“, а истовремено купувал и недвижен имот.

Бил купен локал во трговскиот центар „Лептокарија“ во Скопје, плац од 5.000 квадратни метри во селото Нерези и плац од 4.000 квадратни метри во близина на Штип.

 

 

Првичната реакција на голем број држави кога се појави новата варијанта на ковид-19 вирусот за забрана на патувањето од Јужна Африка и од соседните држави, иако истиот веќе се има проширено, е очајна мерка. Всушност, државите можеби се и подобро подготвени отколку што мислат за што и да следи.

повеќе

Со неколку геополитички шаховски потези, Кина докажа дека не секогаш оружјето и војните се единствениот начин за глобална доминација.

повеќе

Македонија може да ги задоволи потребите од електрична енергија ако на површина од 160 км2 постави соларни панели, а инвестицијата за тоа е 2,4 милијарди евра.

повеќе