Летово на „наше море“ ќе патуваме само со лични карти

Македонците во иднина само со лична карта ќе може да патуваат и во Црна Гора, откако таков договор денеска потпишаа министерката за внатрешни работи, Гордана Јанкуловска, и нејзиниот колега од таа држава, Иван Рајовиќ.

И двата министри најавија дека во тек била подготовката на законот за патување во двете држави со лична карта, и дека најверојатно веќе од оваа туристичка сезона македонските и црногорските граѓани ќе можат да ги поминуваат границите со лични карти.

На средбата што се одржа во Скопје, министерствата на двете држави потпишаа повеќе договори за полициска соработка.

Со договорот за полициска соработка ќе се овозможела поголема ефикасност при заедничките полициски операции, истакна министерката Јанкуловска.

„Македонија и Црна Гора се две пријателски држави кои немаат отворени и нерасчистени прашања, а имаат многу заеднички интереси,посебно кога станува збор за заедничката борба против криминалот“, рече Јанкуловска.

Концептот е насочен кон креирање на оптимален даночен систем, кој ќе го поддржи економскиот раст, а со тоа и животниот стандард на нашите граѓани.

 

повеќе

Иако е важно да бараме решенија за нашата заедничка историја и да се обидеме да ги разликуваме фактите од пропагандата, зарем не е исто така важно да научиме да живееме заедно и покрај нашите различни и силно политизирани гледишта?

повеќе

Нашето општество е социјално неправедно, а социјалната неправда е, и ќе биде погубна.

повеќе